Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt britt häktad även i Danmark

Den brittiska man som under torsdagen häktades misstänkt för fartygsolyckan på Östersjön i början av veckan häktas nu i sin frånvaro vid tingsrätten i Köpenhamn, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.
Brott • Publicerad 17 december 2021
Personal från Kustbevakningen undersöker det skadade fartyget Scot Carrier i hamnen i Ystad tidigare i veckan.
Personal från Kustbevakningen undersöker det skadade fartyget Scot Carrier i hamnen i Ystad tidigare i veckan.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen är besättningsman på fartyget Scot Carrier, som natten mot måndagen krockade med det danska fraktfartyget Karin Høj på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm. Det danska fartyget kapsejsade och hamnade upp och ned i vattnet.

En av de två män som fanns ombord på fartyget hittades senare död. Den andre saknas fortfarande.

Annons

Den brittiske mannen har häktats vid Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Han har hittills dock bara erkänt vårdslöshet av normalgraden.

Vad vårdslösheten består i – eller huruvida den misstänkta mannen haft alkohol eller droger i kroppen – har försvaret inte velat kommentera.

Däremot har försvaret ifrågasatt huruvida svensk domstol ens har rätt att pröva frågan – då svensk jurisdiktion inte gäller där olyckan geografiskt inträffade. Olyckan inträffade i svensk ekonomisk zon – men inte på svenskt territorialvatten.

Den brittiske mannen misstänks nu även i Danmark för vållande till annans död samt grov oaktsamhet i samband med olyckan. Men huruvida beskedet innebär att Danmark nu begärt att den i Sverige häktade britten ska lämnas ut är ingenting som kammaråklagare Tomas Olvmyr vill bekräfta.

– Det är inget jag kommenterar, säger han till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons