Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Missförhållande på boende – personal avstängd

Samhälle • Publicerad 6 oktober 2020
Åtta personer anställda vid ett kommunalt stödboende i Uddevalla har stängts av efter att allvarliga missförhållanden uppdagats. Boendesituationen ska utredas av Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo). Arkivbild.
Åtta personer anställda vid ett kommunalt stödboende i Uddevalla har stängts av efter att allvarliga missförhållanden uppdagats. Boendesituationen ska utredas av Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo). Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Åtta anställda vid ett kommunalt stödboende i Uddevalla har stängts av efter att allvarliga missförhållanden uppdagats på boendet, rapporterar Bohusläningen.

Det ska bland annat röra sig om boende som tvingats utföra sysslor för att få mat, inte låtits vara i fred i samband med intimhygien och en rå jargong från personalen.

Annons

– Det har uppstått en kultur där personal nedvärderar personer som står i beroendeställning, med inslag av bestraffningskultur. Det som hänt är helt oacceptabelt, säger kommunens socialchef Roger Granat till tidningen.

Två anmälningar har gjorts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som ska utreda bristerna. Kommunen har även påbörjat en separat utredning.

Missförhållanden upptäcktes i mars men redan 2016 larmade en anställd om brister utan att få gehör av den dåvarande verksamhetschefen.

– Vi borde tagit tag i de varningstecken som fanns under resans gång. säger Roger Granat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons