Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minst 500 dödsfall vid internatskolor i USA

En utredning har konstaterat minst 500 dödsfall vid internatskolor i USA, dit barn från ursprungsbefolkningen skickats. Man befarar att det antalet kommer att växa i takt med att utredningen fortgår.
USA • Publicerad 12 maj 2022
Barn från ursprungsbefolkningen vid Ramona industrial school i Santa Fe, New Mexico, på ett foto från sent 1800-tal. Arkivbild.
Barn från ursprungsbefolkningen vid Ramona industrial school i Santa Fe, New Mexico, på ett foto från sent 1800-tal. Arkivbild.Foto: Susan Montoya Bryan/AP/TT
USA:s inrikesminister Deb Haaland är den första ministern från landets ursprungsbefolkning. Arkivbild.
USA:s inrikesminister Deb Haaland är den första ministern från landets ursprungsbefolkning. Arkivbild.Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT
Utdrag ur ett arkiv från en internatskola i Santa Fe i New Mexico. Arkivbild.
Utdrag ur ett arkiv från en internatskola i Santa Fe i New Mexico. Arkivbild.Foto: Susan Montoya Bryan/AP/TT

I omkring 150 år, med start tidigt 1800-tal, skickades barn från ursprungsbefolkningen med tvång till internatskolor över hela USA.

Barnen tvingades inte bara bort från sina familjer, de förbjöds även att tala sina språk och ofta förekom misshandel. Många av dem återvände aldrig hem.

Tiotusentals

Annons

Inrikesdepartementet säger att antalet bekräftade dödsfall kan stiga till tusentals eller till och med tiotusentals. Sjukdomar, olycksfall och misshandel anges som dödsorsaker.

– Vart och ett av dessa barn är en försvunnen familjemedlem, en person som inte kunde uppfylla sitt syfte på denna jord eftersom de förlorade sina liv som en del av detta fruktansvärda system, säger inrikesminister Deb Haaland, vars farföräldrar skickades till internatskolor i flera år som barn.

Över 98 miljoner sidor från skolornas arkiv ska gås igenom, men att redogöra för alla dödsfall kommer att bli svårt eftersom allt inte protokollfördes.

Skandal i Kanada

I nästa del av rapporten kommer gravplatser såväl som den federala regeringens investeringar i skolor samt internatskolornas inverkan på ursprungsbefolkningen att tas upp. Hittills har man identifierat minst 53 gravplatser vid eller nära internatskolor, en del av dem med omärkta gravar.

Sedan i maj i fjol har man in Kanada hittat över 1 300 omärkta gravar vid liknande skolor. Skolorna drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att "assimilera" barnen.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen i Kanada tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons