Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minst 23 döda i eldhärjat Chile

Minst 23 personer har omkommit och runt 1 000 har skadats i samband med de skogsbränder som rasar i Chile. Flera länder har erbjudit stöd för att bekämpa över 230 bränder.
Chile • Publicerad 5 februari 2023
En brandman kämpar mot lågorna i regionen Araucanía.
En brandman kämpar mot lågorna i regionen Araucanía.Foto: Matias Delacroix/AP/TT
Brandmän förbereder sig för att bekämpa bränderna i regionen Araucania.
Brandmän förbereder sig för att bekämpa bränderna i regionen Araucania.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Omkring 2 300 brandmän kämpar för att slå ned sammanlagt 232 bränder som ännu rasade på lördagskvällen, uppger landets vice inrikesminister Manuel Monsalve. 16 av dem hade tagit fart tidigare under dagen.

Flera av de som har omkommit är brandmän och räddningsarbetare.

Annons

De flesta av skogsbränderna härjar i regionerna Biobío och angränsande Ñuble, där regeringen har deklarerat katastroftillstånd för bättre samordning med militären.

På lördagen utvidgades katastroftillståndet till att även gälla den angränsande regionen Araucanía.

Argentina, Brasilien, Uruguay, Mexiko och Spanien har erbjudit att skicka såväl utrustning som brandmän för att hjälpa till.

En värmebölja som slagit mot landet har i kombination med vind försvårat släckningsarbetet. På lördagen uppnåddes temperaturer på 40 grader.

En brandrisk som skulle setts som extrem i Chile för bara tre år sedan har blivit allt vanligare för varje år, enligt Chiles inrikesminister Carolina Tohá.

– Vi håller på att bli en av de (nationer) som är mest sårbara för bränder, framför allt på grund av utvecklingen med klimatförändringar, säger hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons