Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minskning av civila offer i vapenvilans Jemen

Antalet döda och skadade civila i kriget i Jemen har sjunkit med hälften sedan vapenvilan infördes. Fortfarande faller dock många offer för landminor.
Jemen • Publicerad 11 maj 2022
Brandmän släcker en brand efter en av den saudiska koalitionens flygräder i Sanaa i mars i år. Arkivbild.
Brandmän släcker en brand efter en av den saudiska koalitionens flygräder i Sanaa i mars i år. Arkivbild.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Totalt blev 95 civila skadade eller dödade i april, vilket kan jämföras med 213 i mars visar siffror från Norska flyktingrådet (NRC).

"Siffrorna ger tydliga bevis för nyttan med vapenvilan. Den senaste månaden har många familjer besparats från att få sina liv förstörda genom att förlora familjemedlemmar till ett meningslöst krig", säger NRC-chefen Erin Hutchinson i ett uttalande.

Annons

Vapenvilan infördes 2 april och har inneburit att betydligt färre fallit offer för flygräder, artillerianfall och skottlossning.

NRC understryker dock att statistiken över människor som dödats eller kommit till skada till följd av landminor och oexploderad ammunition är oförändrad.

Kriget i Jemen har rasat sedan 2014, då de Iranstödda Huthirebellerna intog Sanaa. Abd Rabbu Mansur Hadis internationellt erkända regering har stöd av en saudiledd koalition.

Sedan dess har hundratusentals människor mist livet i ett krig som FN beskrivit som världens största humanitära kris.

Av landets omkring 32 miljoner invånare är över 23 miljoner i behov av humanitärt stöd. För nära 13 miljoner av dem, alltså långt mer än en tredjedel av jemeniterna, är behoven akuta, enligt FN.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons