Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minskade franska böter för Apple

Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2022
Apples affär i centrala Paris. Arkivbild.
Apples affär i centrala Paris. Arkivbild.Foto: Remy de la Mauviniere/AP/TT

Apple har fått rätt i sin överklagan mot franska konkurrensmyndigheter och belönas med kraftigt sänkta böter.

Fransmännen bötfällde 2020 den amerikanska it-jätten för konkurrensbegränsande beteende inom distribution och detaljhandel. Boten blev på hela 1,1 miljarder euro eller motsvarande 12 miljarder kronor – rekordhögt för konkurrensbrott i Frankrike.

Annons

Men en appellationsdomstol har nu sänkt böterna till 370 miljoner euro eller 4 miljarder kronor.

Apple är trots sänkningen inte nöjt, skriver representanter för företaget till AFP. "Vi anser att beslutet borde ha blivit att annullera hela bötesbeloppet och vi förbereder en överklagan till Högsta domstolen", skriver bolaget i uttalandet.

Anledningen är att det ursprungliga beslutet bygger på företagets agerande för mer än tio år sedan, metoder som man nu slutat med. Det gäller bland annat att Apple ska ha tvingat återförsäljare att hålla priser som låg i linje med bolagets egna i företagets nätbutik.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons