Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minkvirus portar danskar från Storbritannien

Storbritannien har infört ett omedelbart inreseförbud för danskar efter utbrott av coronavirus på danska minkfarmar.
I Danmark har avlivningen av alla landets minkar börjat.
Danmark • Publicerad 7 november 2020
Miljoner minkar ska avlivas i Danmark efter att coronavirus upptäckts på minkfarmar. Arkivbild.
Miljoner minkar ska avlivas i Danmark efter att coronavirus upptäckts på minkfarmar. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP/TT

Målet är att alla minkar ska vara avlivade måndagen den 16 november, säger hälsominister Magnus Heunicke vid en presskonferens enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Danmark har infört hårda restriktioner i flera kommuner i Nordjylland efter att coronavirus på minkfarmar har muterat där och spridit sig till människor. Tidigare i år har över 200 människor fått någon typ av muterat virus. Minst ett av dem, som kallas kluster 5, har spridits till elva människor och kan vara motståndskraftigt mot kommande vacciner.

Massavlivning av mink

Annons

Den danska regeringen har beslutat att samtliga minkar i landet ska avlivas. Enligt polisen handlar det om mellan 15 och 17 miljoner djur. En del av de avlivade minkarna kommer att grävas ned, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Magnus Heunicke säger att regeringen måste agera när myndigheterna så tydligt säger att det finns en risk för folkhälsan.

– Är det något som vi har lärt oss är det att i de länder som har agerat för sent så har man tappat kontrollen på viruset.

Tyra Grove Krause, avdelningschef vid Statens serum institut, säger att trots att kluster 5-varianten inte hittats sedan september har hon inga tvivel om att det är rätt beslut att avliva minkarna.

– Även om den varianten har försvunnit finns det en risk för nya varianter med en fortsatt minkuppfödning. Och då hade vi kunnat få kluster 6 eller kluster 7, säger hon enligt Ritzau.

Stopp för danskar

Inreseförbudet för danskar trädde i kraft på lördagsmorgonen. "Besökare som anländer till Storbritannien från Danmark kommer inte att tillåtas inträde i Storbritannien", skriver transportminister Grant Shapps på Twitter.

Personer som inte är brittiska medborgare, och som varit i eller rest genom Danmark senaste 14 dagarna, kommer också att nekas inträde enligt Shapps, medan britter som varit i Danmark ska självisolera sig i två veckor.

Det brittiska inreseförbudet för danskar ska utvärderas efter en vecka, skriver Reuters.

Fakta: Virus på minkfarmar i världen

Sex länder i världen har rapporterat smittspridning av coronavirus kopplad till minkfarmar.

Förutom i Danmark har denna spridning upptäckts i Sverige, USA, Italien, Nederländerna och Spanien, enligt WHO.

I Danmark har muterade virus från minkar hittats hos 214 människor. En variant, som spridits till elva personer, kallas kluster 5 och anses vara den allvarligaste då det finns farhågor om att ett kommande vaccin kanske inte skyddar lika bra mot den.

Den bedöms dock inte ge allvarligare sjukdom eller vara mer smittsam än det ursprungliga coronaviruset.

Källor: AFP, WHO med flera

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons