Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ministern: Torkan har högsta prioritet

Höga temperaturer slår hårt mot svenskt jordbruk och bönder fruktar en repris av mardrömssommaren 2018. Lantbrukarnas riksförbund vill nu se åtgärder från politiskt håll.
– Frågan har allra högsta prioritet hos mig och regeringen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Lantbruk • Publicerad 14 juni 2023
Landsbygdsminister Peter Kullgren. Arkivbild.
Landsbygdsminister Peter Kullgren. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Bönder runt om i landet är oroade. Hög värme, torka och fortsatt regnfattigt väder kan slå ut delar av den svenska matproduktionen. Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), menar att i princip alla bönder från Mälardalen och söderut är drabbade.

– Många är förtvivlade över att de har fått en svag förstaskörd på vallarna, säger han.

Annons

Lantbrukare i Svealand och Götaland står för majoriteten av svensk livsmedelsproduktion. En långsiktig effekt av torkan är att en stor del av den produktionen kan gå förlorad, enligt Palle Borgström.

Frågan har prioritet

Peter Kullgren säger till TT att man följer situationen och att beredskapen finns. Han uppger att frågan har högsta prioritet hos regeringen.

– Vi förbereder utifrån en mängd olika scenarier vilka åtgärder vi kan vidta.

Tidigare i veckan fördes dialog med EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski om den svenska situationen.

– Med de väderprognoser som vi har nu så kommer vi att få en problematisk situation för lantbruket, säger Peter Kullgren.

TT: Men vilka konkreta åtgärder planerar regeringen?

– Det kommer vi att återkomma till beroende på utvecklingen.

LRF vill se undantag

Sommaren 2018 gjordes undantag i en del regelverk som möjliggjorde att lantbrukare kunde skörda i skyddszoner tidigare in på sommaren än vad som normalt är tillåtet. LRF har nu önskat en liknande åtgärd från politiskt håll.

– Det är absolut ingenting som vi i det här läget utesluter. Vi tittar på alla möjligheter som kan underlätta för lantbruket och för djuren att få den mat som de behöver, säger Peter Kullgren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons