Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minister välkomnar statlig assistans

Staten bör ta över hela ansvaret för personlig assistans till funktionshindrade, föreslår regeringens utredare. Det kan ge en mer likvärdig och rättssäker prövning, utan att det blir dyrare.
Bra, anser socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Politik • Publicerad 1 mars 2023
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tror att ansvaret för personlig assistans blir tydligare och bättre för de berörda om staten får ta över kommunernas del.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tror att ansvaret för personlig assistans blir tydligare och bättre för de berörda om staten får ta över kommunernas del.Foto: Ali Lorestani / TT

– Målsättningen ska vara ett statligt helhetsansvar för den personliga assistansen, säger hon om vad regeringen nu siktar på när utredarens Lars Lööws förslag ska omsättas i lagstiftning.

Hon påminner om att utredningens förslag har sin grund i ett tillkännagivande från Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i riksdagen för två år sedan.

Annons

Det blir mycket bättre om staten, genom Försäkringskassan, får hela ansvaret istället för att dela det med 290 kommuner, anser ministern.

Inte vågat

– Människor har varit som i kommunarrest och har inte vågat flytta över kommungränsen, säger Waltersson Grönvall.

Hon syftar på att en del assistansberättigade har oroats över att få en helt annan bedömning av assistansbehovet vid en flytt till en annan kommun.

För närvarande delar staten och kommunerna på huvudmannaskapet för assistansen. Statliga Försäkringskassan handlägger de personer som har störst behov av stöd, medan kommunerna ansvarar för dem med ett mindre stödbehov.

Systemet är ineffektivt, otydligt och leder till onödiga administrativa kostnader, anser utredare Lööw. Han ser tre fördelar med att ge Försäkringskassan hela ansvaret.

Tre plus

Förutsättningar blir bättre för både ökad kvalitet och likvärdighet i besluten för de som behöver assistans i vardagen för att kunna leva ett så normalt liv som det går.

Det ger större möjligheter att motverka felaktiga utbetalningar och kriminalitet i systemet.

Staten kan klara stora ökningar av kostnader bättre än om det ligger på enskilda kommuner.

Idag har cirka 14 000 personer assistans via statlig assistansersättning från Försäkringskassan. Det är de som bedömts ha behov av grundläggande stöd i vardagen om minst 20 timmar i veckan. Omkring 5 000 personer får personlig assistans genom kommunen.

Kostade miljarder

Kostnaden för assistansen var, netto, cirka 24 miljarder kronor i fjol.

Annons

Och vad kostar förslagen och att ge staten ansvaret? Några hundra miljoner mer, kanske, enligt Lars Lööw. En del sparas in genom minskad administration när ansvaret hamnar på ett ställe.

Personlig assistans infördes 1994 och är en av insatserna i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons