Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mindre ekologiskt kött, mjölk och ägg i Sverige

Produktionen från ekologisk djurhållning har minskat i Sverige de senaste åren, visar statistik från Jordbruksverket.
Mest minskade slakten av ekologiska får och lamm: från cirka 1 200 ton toppåret 2018 till 850 ton i fjol.
Ekomat • Publicerad 3 juli 2023
Produktionen från ekologisk djurhållning fortsätter minska, visar statistik från Jordbruksverket. Arkivbild.
Produktionen från ekologisk djurhållning fortsätter minska, visar statistik från Jordbruksverket. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De kortsiktiga nedgångarna var i de flesta fall små, enligt Jordbruksverket. För får och lamm, den största gruppen, rör det sig om en minskning på 7 procent under 2022 i förhållande till året före. Jämfört med 2018 är dock minskningen 28 procent.

Totalt utgör slakten av ekologiskt uppfödda får och lamm drygt 18 procent av den totala slakten av får och lamm i Sverige.

Annons

För ekologiska nötdjur minskade slakten med 2 procent 2021–2022, till 20 300 ton. Ekologiska nötdjur stod för 15 procent av den totala slakten av nötkreatur i fjol.

Vad gäller grisar och kycklingar är köttproduktionen från ekodjur liten jämfört med den totala produktionen, konstaterar Jordbruksverket. Här låg minskningen på 4 respektive 3 procent för grupperna, till 6 400 respektive 1 280 ton.

Även mängden ekologiskt producerad mjölk och ekoägg minskade under 2022 i förhållande till året dessförinnan. Mjölkproduktionen minskade med 5 procent till 459 100 ton, och äggen med 2 procent till 18 100 ton.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons