Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

High Chaparral under vatten: "Värre än 2020"

Höga flöden och översvämningar är fortsatt ett stort problem i stora delar av södra Sverige.
Bland annat larmar High Chaparral om översvämning i parken.
Väder • Publicerad 16 januari 2023
Stora delar av västernparken High Chaparral står under vatten.
Stora delar av västernparken High Chaparral står under vatten.Foto: Mathias Bergendahl/High Chaparral
Johan Ragnar, räddningsledare från Höglandets räddningstjänst, jobbar med översvämningar i stugområde i Gisshult utanför Nässjö.
Johan Ragnar, räddningsledare från Höglandets räddningstjänst, jobbar med översvämningar i stugområde i Gisshult utanför Nässjö.Foto: Mikael Fritzon/TT
SMHI:s varningar för översvämning och höga flöden.
SMHI:s varningar för översvämning och höga flöden.Foto: Johan Hallnäs/TT
Ett översvämmat stugområde utanför Nässjö.
Ett översvämmat stugområde utanför Nässjö.Foto: Mikael Fritzon/TT

Vilda västern-parken High Chaparral är en av många verksamheter i södra Sverige som drabbats av de stora vattenmassorna som den senaste tidens regn och smältande snö lett till.

Parken räknar med omfattande skador, sedan ett större antal campingstugor börjat ta in vatten och hälften av äventyrsgolfbanan svämmats över.

Annons

– Jag står just nu bredvid en stor vattensamling, det är en stor del av parken som vattnet spridit sig till, säger Mathias Bergendahl till TT.

– Men än så länge ser det ändå bra ut, vi började redan i förra veckan att förbereda oss.

Vattennivån i parken har det senaste dygnet stigit med 14 centimeter och därmed passerat nivån från översvämningarna 2020. Enligt Mathias Bergendahl är läget dock relativt sett under kontroll med tanke på att parken är tänkt att öppna för säsongen först i maj.

– Vi har en jättebra relation med vårt försäkringsbolag också, de är redo så fort det lugnat sig, säger han.

Samtidigt har parken, vars stall ligger lite högre upp, börjat att ta emot hästar från närliggande stall som drabbats av de höga flödena.

"Beror på regnet"

SMHI har utfärdat röda varningar, den högsta nivån på skalan, för övre Viskan och övre Ätran. Orange varning gäller för Arbogaån, Dyltaån, Storån, nedre Ätran, Kilaån, övre Tidan, övre delen av Nissan och nedre Lagan.

Även flera gula varningar är utfärdade för höga flöden i flera delar av landet.

Dessutom väntas mer regn på tisdagen.

– Som det ser ut just nu skulle vi kunna ha nått kulmen i morgon tisdag, men det är väldigt svårt att säga. Vi kommer att få in ett nederbördsområde över stora delar av landet i morgon och kulmen påverkas av hur den nederbörden landar, säger Disa Ekholm, hydrolog vid SMHI.

– Många vattendrag har nått sin topp, men det beror på regnet och hur allvarligt det blir.

Byggt barriärer

Annons

Under måndagen jobbade räddningstjänsten exempelvis med att bygga barriärer i Gisshult utanför Nässjö, där minst ett 50-tal byggnader påverkats i olika grad.

– Det är en ganska stor insats vid Gisshultasjön, som stigit kraftigt det senaste dygnet, säger Samuel Nyström, som är räddningschef för bland annat Jönköpings län.

– Det är mycket fritidsbostäder, men det finns också en hel del permanentboende där.

Vintern 2020 drabbades stora områden, till exempel vid Lagan i Värnamo, av översvämningar. Enligt Samuel Nyström är vattnet på vissa håll redan nu i nivå med de översvämningarna.

– Fram till nu har vi kunnat göra en väldigt tydlig jämförelse med hur det var 2020. Nu är vi uppe i de nivåerna och har till viss del också passerat dem, säger han.

– Samtidigt har det genomförts en hel del förberedande och förebyggande åtgärder sedan 2020. Det har man nytta av nu.

Mer regn

Det stigande vattnet har lett till bråda tider för räddningstjänsterna i de drabbade områdena.

– I Jönköpings län pågår ett antal insatser för att mildra konsekvenserna av vattnet och fortfarande kommer det samtal från husägare om att vattnet tränger in, säger Samuel Nyström.

– Sedan fortsätter det även ner i Kronobergs län. Där är problemet inte så stort ännu, men vi har det under lupp.

Enligt Disa Ekholm på SMHI kan ny nederbörd försvåra läget ytterligare under tisdagen.

Annons

– Vi vågar inte uttala oss om när flödena når mer normala nivåer igen. Men på det stora hela förväntar vi oss se en förbättring mot slutet av veckan, säger hon.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons