Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljonskuld möjligt motiv till Emporiamordet

Sju personer drog i trådarna och hjälpte till när en tonårspojke sköt ihjäl en gängledare på köpcentret Emporia i Malmö i augusti förra året. Det hävdar åklagaren, som pekar på en inbördes konflikt i gänget och en stor ekonomisk skuld som möjliga motiv.
Brott • Publicerad 17 oktober 2023
Den 19 augusti förra året sköts en man ihjäl och en kvinna skadades allvarligt inne i köpcentret Emporia i Malmö. Arkivbild.
Den 19 augusti förra året sköts en man ihjäl och en kvinna skadades allvarligt inne i köpcentret Emporia i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nu åtalas fem män och två kvinnor för inblandning. Den i dag 16-årige pojke som utförde dådet är redan dömd till sluten ungdomsvård i fyra år för att ha skjutit ihjäl den 31-årige gängledaren i folkvimlet på Emporia och samtidigt ha skottskadat en kvinna allvarligt.

En inbördes konflikt i det kriminella gänget är enligt senior åklagare Michelle Stein en möjlig motivbild.

Annons

– Likaså är det en möjlig motivbild att det har funnits skulder. Om inte någon berättar hur det ligger till är det väldigt svårt för polis och åklagare att lyckas reda ut vad det egentliga motivet är. Det finns uppgift om att en av de åtalade hade skulder på två miljoner till den man som dödades, säger hon.

Snabbt gripande

Två av de åtalade misstänks ha anstiftat mordet och fem misstänks ha hjälpt till. Efter dådet försökte pojken lämna Emporia med taxi, men han greps av en civilklädd polis.

Detta lyfter åklagaren fram som avgörande för den polisutredning som sedan följde. Adressen som pojken hade tänkt åka till sattes under polisbevakning och dit kom senare de två kvinnor som nu åtalas.

Kvinnorna visade sig i sin tur stå i kontakt med en av de män som åtalas för anstiftan och i kartläggningen av nätverket fick polis och åklagare hjälp av uppgifter från spaning och hemlig avlyssning som redan pågick på grund av en annan brottsutredning.

– Det är en väv av olika typer av bevisning, säger Michelle Stein.

Vapen och inkvartering

Utredningen har visat att den då 15-årige pojken avvek från ett Sis-boende i mitten av juli förra året och därefter vistades i Kristianstad, där han träffade en person som hade kontakt med de två som nu är åtalade för anstiftan.

– Det har inte framkommit någon uppgift om att han med våld eller hot blivit tvingad. Hans egen berättelse är att han har gjort det på egen hand, men allt som har framkommit i utredningen talar emot det.

Åklagaren hävdar att det var de sju personerna som förmådde pojken att utföra mordet och försåg honom med vapen, ammunition och inkvartering.

Fakta: Åtal mot sju personer

Två män åtalas för anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord och framkallande av fara för annan.

Tre av männen åtalas för medhjälp till mord, vållande till kroppsskada, grovt brott och framkallande av fara för annan. En av dessa män åtalas även för grovt skyddande av brottsling.

De två kvinnorna åtalas för medhjälp till mord.

Tre av de misstänkta åtalas även för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt narkotikabrott.

Två av dem åtalas också för grova vapenbrott.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons