Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljoner i bidrag till miljöorganisationer

Arbete mot nedskräpningen, skydd av miljön och omsorg om hembygden – det är bara några av de initiativ som får dela på 20 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket.
Miljö • Publicerad 6 mars 2023
Naturvårdsverket delar ut bidrag till miljöorganisationer. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/ TT

Varje år sedan 2011 har Naturvårdsverket betalat ut bidrag till organisationer som bidrar till att uppfylla miljömålen. När 2023 års bidrag ska delas ut är det klimatet som är i fokus.

Håll Sverige rent och Airclim var redan i Naturvårdsverkets budget garanterade fem miljoner kronor vardera för arbete mot nedskräpning respektive luftföroreningar och växthusgaser.

Annons

Totalt får 39 miljöorganisationer dela på pengarna i år, och förutom de redan garanterade bidragstagarna är det Naturskyddsföreningen som får störst bit av kakan, drygt två miljoner kronor.

"Bidragen stödjer civilsamhällets viktiga roll i miljöarbetet. Vi ser att det arbete som de aktuella organisationerna gör totalt sett bidrar till nästan samtliga miljömål. I detta ingår många viktiga aktiviteter som till exempel miljöövervakning av hotade arter, praktiskt naturvårdsarbete och informationsspridning om och engagemang i klimatfrågan", säger Tom Liffen, handläggare på Naturvårdsverkets kunskapssamordningsenhet, i ett pressmeddelande.

Fakta: De får mest av pengarna

Håll Sverige rent: 5 000 000 kronor

Airclim: 5 000 000

Naturskyddsföreningen: 2 043 000

Sveriges hembygdsförbund: 1 200 000

Riksförbundet svensk trädgård: 814 000

Koloniträdgårdsförbundet: 693 000

Fritidsodlingens riksorganisation: 594 000

Birdlife: 577 000

Svenska byggnadsvårdsföreningen: 357 000

Svenska rovdjursföreningen: 293 000

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons