Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljölarm: Tonvis med blyhagel trots förbud

Norge • Publicerad 2 maj 2020
Bly är populärt i hagelammunition, trots svåra konsekvenser för både människa och natur. Genrebild på hagelskott – ammunitionen på bilden innehåller inte bly.
Bly är populärt i hagelammunition, trots svåra konsekvenser för både människa och natur. Genrebild på hagelskott – ammunitionen på bilden innehåller inte bly.Foto: Johan Nilsson/TT

Blyhagel har använts ymnigt vid skjutbanor i Norge, trots att det förbjöds 2002. Norges Skytterforbund beräknar att 16,8 ton blyhagel gått åt per år bara vid organisationens anläggningar.

Det innebär alltså 168 ton av det miljö- och hälsovådliga haglet under en tioårsperiod.

Annons

– Vi tar det allvarligt att dessa stora mängder har använts under så lång tid, säger Heidi Morka vid myndigheten Miljødirektoratet till NRK.

Hur mycket som kan ha kommit ut i naturen är oklart. Skjutbaneägare har fått order om att försöka se till att det inte läcker ut. Men vid en av de största anläggningarna, Løvenskioldbane i Bærumsmarka, har det tidigare konstaterats svåra föroreningar i de natursköna omgivningarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons