Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljardoption utlöst för Jas Gripen-underhåll

Försvar • Publicerad 14 oktober 2022
Fältmässigt motorbyte på en Jas Gripen. Arkivbild.
Fältmässigt motorbyte på en Jas Gripen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En option har utlöst av Försvarets materielverk (FMV) som ger företaget GKN Aerospace i Trollhättan fortsatt underhållsuppdrag av motorn RM12 som sitter i stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Kontraktet gäller de kommande två åren och omfattar 2,3 miljarder kronor.

Dessutom har ett avtal tecknats med företaget om infrastrukturella åtgärder för att säkra fortsatt underhåll.

Annons

Upphandlingen påverkar hanteringen av motorerna i Gripenmodellerna C/D men också den motor, RM16, som nya modellen Gripen E förses med.

"Genom att utlösa den här optionen och genom beställda infrastrukturella åtgärder säkrar vi fortsatt underhåll och driftsstöd för JAS 39C/D motor RM12, samtidigt som vi skapar förutsättningar för den fortsatta uppbyggnaden av förmågan till underhåll av RM16 för Gripen E", säger Ingela Mathiasson, chef för FMV:s verksamhetsområde Flygmateriel, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons