Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljarder att söka från stiftelser

Det finns tusentals stiftelser i landet som kan ge bidrag till behövande. Sammantaget finns miljarder som ligger och väntar.
Samhälle • Publicerad 4 december 2022
Ligger det pengar och väntar på dig i en stiftelse? Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Pengarna som finns i stiftelserna har ofta kommit från en donator som velat hjälpa vissa specifika grupper. Ändamålen kan vara rätt ålderdomligt beskrivna och passar inte alltid det språkbruk och de behov som finns i dag.

Ändå – stiftelser kan vara en räddning för många som behöver ekonomisk hjälp. Särskilt nu, när ekonomin kärvar och priserna rusar.

Annons

– Det finns miljarder i stiftelserna, men till ingen nytta om folk inte söker pengar. Folk vet inte att det finns medel att söka, säger Daniel Johannesson, som är förvaltningshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Sökbart register

Länsstyrelserna för ett gemensamt sökbart register över stiftelser. Vid sju länsstyrelser i landet handläggs stiftelsefrågor.

Men det är krångligt att hitta dem om man inte vet hur man ska leta. Daniel Johannesson tipsar om hur man söker i stiftelseregistret.

– Det bästa är att använda den avancerade sökningen och välja en kommun.

När det gäller sökord så får man försöka vara uppfinningsrik. Registret beskriver stiftelsernas ändamål, och formuleringarna kan vara mycket gamla med ord vi inte använder i dag.

– Man kan söka på "behövande", "fattig", "arm" som var ett annat ord för fattig, eller "påver". Också termen "pauvres honteux" förekommer, en gammal fransk beskrivning av fattiga och behövande.

Ansökningar och underlag

Den som vill söka pengar från en stiftelse behöver lista ut vad för slags underlag som behövs, och vem som handlägger ansökningar.

Daniel Johannesson berättar att många stiftelser förvaltas av kommunerna. Då skickas ansökan till dit, och ofta är det under vissa bestämda ansökningstider. Andra stiftelser har egna styrelser som förvaltare och sköter själva hanteringen av ansökningar. Av registret framgår vem som förvaltar stiftelsen.

Fakta: Stiftelser

Organisationsformen innebär att ingen äger stiftelsen och de medel som finns i den. Den har ett ändamål, och en förvaltare som ska tillgodose ändamålet, till exempel att dela ut stipendier eller stöd.

Ofta är pengarna avsatta för olika slags stöd och hjälp, av någon som velat detta. Länsstyrelserna för ett register över stiftelserna.

Källor: Skatteverket och länsstyrelsen i Skåne

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons