Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljardböter mot Scania kvarstår

Ekonomi • Publicerad 2 februari 2022
Scanias överklagande avslås. Arkivbild.
Scanias överklagande avslås. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lastbilstillverkaren Scanias överklagan av en tidigare EU-dom om kartellbildning avslås. EU-domstolen i Luxemburg gick inte på Scanias linje och därmed kvarstår bötesbeloppet på 880 miljoner euro, motsvarande över 9 miljarder kronor, som fastslogs 2017.

Scania ska under 14 års tid tillsammans med fem andra lastbilstillverkare ha koordinerat prisbilden på lastbilar och hur man skulle överföra kostnader för teknikutveckling till kunderna.

Annons

Scania tilldömdes det näst högsta bötesbeloppet. Volvo lastvagnar betalade över 670 miljoner euro och även Daimler och Paccar valde att betala sina delar av det totala bötesbeloppet på 2,93 miljarder euro.

Scania har tidigare tillbakavisat alla anklagelser om kartellbildning. En hållning bolaget står fast vid efter domen, enligt presschef Erik Bratthall:

– Jag vill verkligen slå fast att Scania inte har träffat några överenskommelser med andra tillverkare när det gäller prissättning och Scania har inte heller försenat introduktionen av nya motorer.

Bolaget har ännu inte fattat beslut om domen ska överklagas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons