Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Migranter drunknade utanför Tunisien

Minst 14 människor har drunknat i Medelhavet utanför Tunisiens kust, meddelar lokala myndigheter.
Läget för migranter i det nordafrikanska landet är pressat efter att presidenten uttalat sig i hårda ordalag som uppfattas som rasistiska.
Tunisien • Publicerad 9 mars 2023
Migranter från länder söder om Sahara på ett flyktingläger i Tunis i i Tunisien i förra veckan. Arkivbild.
Migranter från länder söder om Sahara på ett flyktingläger i Tunis i i Tunisien i förra veckan. Arkivbild.Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Det ska handla om två separata migrantbåtar som förlist utanför hamnstaden Sfax i tisdags och onsdags. I tisdagens olycka dog 3 personer och i den som följde på onsdagen 11 personer.

Kustbevakningen uppgav tidigare på Facebook att de hade räddat totalt 54 personer och bärgat 14 kroppar – men nämnde endast en båt.

Annons

Enligt myndigheten hade man under natten till torsdag förhindrat totalt 14 försök att korsa havet och räddat över 400 migranter, nästan alla från afrikanska länder söder om Sahara.

Tunisiska myndigheter har den senaste tiden ökat antalet gripanden av papperslösa afrikaner som befinner sig i landet utan uppehållspapper. Parallellt har tusentals människor försökt fly efter att den tunisiske presidenten Kaïs Saïeds nyligen beskyllt migranter för att "förgöra landet".

Han har bland annat hävdat, utan belägg, att migranter står bakom en "kriminell komplott" för att förändra Tunisiens demografiska sammansättning.

Presidentens kommentarer har lett till en ökning av av rasistiska incidenter riktade mot svarta afrikaner i Tunisien.

Det nordafrikanska landet är värd för omkring 21 000 papperslösa migranter från andra delar av Afrika.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons