Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Migrantavtal träffat mellan London och Tirana

London och Tirana har nått en överenskommelse tänkt att hejda flödet av albanska migranter som tar sig till Storbritannien över Engelska kanalen.
Premiärminister Rishi Sunak vill dessutom skaka liv i Boris Johnsons kritiserade planer på att skicka asylsökande till Rwanda.
Storbritannien • Publicerad 13 december 2022
Migranter som plockats upp i Engelska kanalen i juni i år.
Migranter som plockats upp i Engelska kanalen i juni i år.Foto: Matt Dunham/AP/TT

– Jag kan meddela ett nytt avtal med Albanien och en nytt angreppssätt, säger premiärminister Rishi Sunak till parlamentet i London.

Bland annat kommer brittiska gränspoliser placeras ut på Tiranas flygplats för första gången någonsin, enligt Sunak, i ett försök att slå mot organiserad brottslighet och stoppa albaner från att söka sig till Storbritannien.

Annons

En tredjedel av de som anlänt till Storbritannien i små båtar över Engelska kanalen i år – nästan 13 000 människor – har varit albaner i jakt på ett bättre liv. Sunak anser att de omedelbart bör skickas tillbaka till Albanien.

– Albanien är ett tryggt, välmående europeiskt land, säger han till parlamentsledamöterna.

Den brittiske premiärministern vill även börja använda nedlagda semesterbyar och militäranläggningar för att hysa de som söker asyl i landet – enligt Sunak en betydligt billigare lösning än de hotell som för närvarande ger husrum till migranterna. Boris Johnsons kontroversiella planer på att flyga människor som nekats asyl till Rwanda ska också tas upp för diskussion igen, uppger Sunak.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons