Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mexikos president vill pausa Spanien-relation

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador vill ta en "paus" från relationen med Spanien. Anledningen är motsättningar med spanska energibolag som López Obrador kallar för korrupta.
Mexiko • Publicerad 10 februari 2022
Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.
Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

– Vi vill ha goda relationer med alla regeringar ... men vi vill inte att de ska råna oss, sade presidenten under sitt dagliga pressmöte.

Vad López Obrador menar framstår inte helt klart. Även om relationen med Spanien "inte är bra just nu", handlar det enligt honom inte om att bryta de diplomatiska förbindelserna eller kalla hem landets ambassadör.

Annons

Den mexikanska presidenten angrep sedan återigen de spanska energibolagen Repsol och Iberdrola, som har investeringar i mexikansk energiindustri. López Obrador anklagar bolagen för att i det förflutna ha mutat sig till kontrakt, med den spanska och den mexikanska regeringens goda minne.

Presidentens angrepp kommer samtidigt som utländska investerare oroar sig över hans planerade energireformer. Enligt kritikerna favoriseras statliga bolag som är djupt beroende av fossila bränslen, framför privata elbolag så som Iberdrola som satsat på förnybar energi.

Relationen mellan Spanien och Mexiko har försämrats sedan López Obrador tillträdde 2018. Spanien borde be om ursäkt för illdåden som begicks under den spanska erövringen, enligt López Obrador. Madrid har avvisat kravet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons