Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Meteorologens larm: Då är det kört

Ökande havstemperaturer och skenande växthusgaser får miljörörelsen att darra.
Varning utfärdas för "värsta sommaren hittills".
Miljö • Publicerad 9 maj 2023
Svenske EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP). Arkivbild.
Svenske EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP). Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Det akuta klimatläget tas upp som en extrapunkt på de europeiska miljöpartiernas gruppmöte i EU-parlamentet under tisdagskvällen, för att alla ska informeras om de senaste rapporterna.

Svenske ledamoten och meteorologen Pär Holmgren (MP) skräder inte orden.

Annons

– Det vi ser just nu på planeten är den snabbaste förändring som jag har sett under de i alla fall 30 år som jag har följt klimatfrågan. Vi ser en snabb uppvärmning av världshaven, men framför allt ser vi en mycket snabb förstärkning av växthuseffekten, säger Holmgren till TT i Strasbourg.

Tuff sommar

Om situationen håller i sig, dessutom i kombination med uppvärmande vädereffekten El Niño på södra halvklotet, anser Holmgren att världens alla klimatambitioner måste höjas "enormt mycket" – kanske till och med fyrdubblas – för att kunna uppfylla Parisavtalet från 2015.

Redan på kort sikt varnar han för vattenbrist och dödliga värmeböljor i Europa.

– Jag tror att vi kommer att få se den värsta sommaren hittills i framför allt Spanien, Portugal och delar av Frankrike när det gäller torka, värme och därmed förskräckliga konsekvenser för jordbruk och matproduktion, säger Holmgren.

Åtgärder dröjer?

Samtidigt befarar han att det kommer att dröja länge innan hans politiska motståndare reagerar.

– Det jag berättar nu kommer antagligen att vara kärnberättelsen i nästa IPCC-rapport, som antagligen publiceras om sju-åtta år. Då kommer forskarvärlden att säga "aha, det är det här som har hänt. Nu vet vi varför". Sedan kommer det dröja ytterligare 10-20 år innan politiska partier som M, KD, L, C och S agerar utifrån det.

– Då är det kört. Punkt, säger Holmgren i Strasbourg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons