Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Meta: Drygt 11 000 anställda ska bort

Meta Platforms – som bland annat äger Facebook och Instagram – bekräftar att man planerar att dra ned personalstyrkan. Det handlar om drygt 11 000 personer eller 13 procent av personalen.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2022
Facebook-ägaren Meta Platforms bekräftar att man gör sig av med drygt 11|000 anställda, motsvarande 13 procent av personalstyrkan. Arkivbild
Facebook-ägaren Meta Platforms bekräftar att man gör sig av med drygt 11|000 anställda, motsvarande 13 procent av personalstyrkan. ArkivbildFoto: Richard Drew AP/TT

Samtidigt förlänger koncernchefen Mark Zuckerberg beslutet om anställningsstopp till utgången av första kvartalet 2023.

Nedskärningsbeskedet lyfter Meta Platforms aktie i terminshandeln inför onsdagens handel på Wall Street.

Annons

Det blir även åtstramningar i budgetar för olika verksamheter inom koncernen, samt åtstramade personalförmåner och avyttringar av fastigheter, enligt beskedet från Zuckerberg.

Mark Zuckerberg förklarar i en kommentar att tillväxten man såg under pandemin inte fortsatt, tvärtemot vad han och andra trodde.

"Tyvärr gick det inte så som jag hade räknat med", skriver Zuckerberg.

"Jag gjorde en felbedömning och tar ansvar för det."

Svag delårsrapport

Beskedet kommer efter en svag delårsrapport i oktober med mer än halverad vinst och minskad omsättning för andra kvartalet i rad.

– Jag tror att Zuckerberg känner sig pressad av investerarna efter senaste resultatet. Investerarna har gått i taket över att man investerar så mycket men samtidigt inte lever upp till förväntningarna. Till slut fick han falla in i det andra bolag gjort. Det är inte bara Meta som får dra ned. Det sker brett, man anpassar sig till en ny miljö, säger Johan Nilke, teknikförvaltare på Lannebo fonder.

Utvecklingen sker inför hotet om ännu tuffare tider och en eventuell recession i USA.

– Det är också ett annat ränteläge och kostnadsläge på grund av inflationen, vilket gör att man måste göra någonting för att behålla sin marginal, säger Johan Nilke.

Metas stora framtidsprojekt är satsningen på det så kallade metaverse, en digital värld som man ska kunna ansluta till med vr-utrustning.

Bolaget köpte vr-tillverkaren Oculus redan 2014 och Zuckerberg har tidigare sagt att företaget vill förändra sättet vi arbetar, spelar och kommunicerar på.

Annons

Hittills i år har satsningen kostat företaget 9,4 miljarder dollar, enligt CNBC.

"Målat in sig i ett hörn"

Zuckerberg skriver i sin kommentar att bolaget kommer att prioritera fortsatta satsningar på bland annat artificiell intelligens, annonsplattformen och den "långsiktiga visionen" för metaverse.

Exakt vad nedskärningarna kommer innebära för metaverse är i nuläget svårt att säga, enligt Johan Nilke.

– Det är möjligt att takten lite går ned. Samtidigt har Zuckerberg målat in sig i ett hörn av att döpa om bolaget till Meta och redan ha investerat så mycket i det.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons