Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Merkel stöttar västra Balkans väg mot EU

"Det är i Europeiska unionens egna intresse att driva frågan vidare".
Så sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter ett möte med sex länder på västra Balkan som söker medlemskap i EU.
EU • Publicerad 6 juli 2021
Förbundskansler Angela Merkel meddelar sitt stöd till länder på Balkan som vill in i EU efter ett möte.
Förbundskansler Angela Merkel meddelar sitt stöd till länder på Balkan som vill in i EU efter ett möte.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Serbien, Montenegro, Albanien, Nordmakedonien, Bosnien-Hercegovina och Kosovo hade alla ledare på plats, tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, när Angela Merkel höll i ett digitalt möte med syfte att bringa de sex länderna på västra Balkan ett steg närmare EU.

Länderna har i olika lång tid sökt sig till unionen i hopp om ett medlemskap.

Slovenien ska hjälpa

Annons

Montenegro och Serbien förhandlar om medlemskap sedan 2012 respektive 2014. Albanien och Nordmakedonien har fått löfte om förhandlingar, men inväntar formell inledning. Bosnien-Hercegovina ansökte om medlemskap 2016, men har fortfarande inte fått status som kandidatland. Och Kosovo, ses trots att fem EU-länder ännu inte erkänt landet som självständigt som en "potentiell kandidat".

Att öka ländernas möjlighet att gå med i EU sägs vara ett av Sloveniens huvudmål som ordförandeland under det närmsta halvåret.

– En av mina första resor kommer nu att gå till Bulgarien, sade Logar i ett möte med TT och en grupp andra nedresta Brysselkorrespondenter i slovenska Brdo i helgen.

Bulgarien har nämligen en tvist med Nordmakedonien om landets identitet, dess språk och historia, vilket kan sätta en käpp i hjulet när landet söker inträde till unionen.

Ska ge vaccin

– Vår främsta prioritet är att snabba på utökningsagendan i regionen och stötta våra partners i västra Balkan i arbetet för att nå de reformer som krävs för att avancera i sina europeiska mål, sade von der Leyen enligt Reuters.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron medverkade på videokonferensen, sade Merkel. Han ska ha uttryckt starkt stöd för ländernas möjlighet att gå med i unionen.

Under konferensen meddelade Merkel också att Tyskland ska donera tre miljoner vaccindoser mot covid-19 till länderna "så snart som möjligt".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons