Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mera handel – svensk-finsk framstöt i EU

Sverige och Finland trycker gemensamt på för öppnare handelspolitik i EU.
Mer och snabbare, manar handelsministrarna på möte i Luxemburg.
EU • Publicerad 3 juni 2022
Handelsminister Anna Hallberg (S) och finländske kollegan Ville Skinnari uttalar sig gemensamt inför fredagens EU-möte i Luxemburg.
Handelsminister Anna Hallberg (S) och finländske kollegan Ville Skinnari uttalar sig gemensamt inför fredagens EU-möte i Luxemburg.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Sveriges Anna Hallberg (S) och Finlands Ville Skinnari (S) står sida vid sida, både politiskt och bokstavligt, när EU-ländernas handelsministrar ska träffas.

Den gemensamma uppmaningen är tydlig.

Annons

– När det gäller frihandeln måste EU göra mer och snabbare. Vi måste vara relevanta och attraktiva handelspartner. Vi har ett antal handelsavtal på bordet som vi måste få klara nu, säger Hallberg.

– Vi behöver handelsavtal för mer hållbara leveranskedjor. Finland har starkt stöd för Mercosur (ett avtal med tunga sydamerikanska länder) och hoppas att vi kan gå vidare med de här väldigt strategiska handelsavtalen åt alla tänkbara viktiga håll, fortsätter Skinnari.

– Särskilt i de här tiderna när vi behöver koppla loss oss från Ryssland, avslutar Hallberg.

"Ska vara öppna"

Ingen av dem pekar öppet finger åt ministerrådets nuvarande ordförandeland Frankrike. Mellan raderna är det ändå uppenbart att den franska förkärleken för en mer protektionistisk handelspolitik inte uppskattas lika mycket i norr.

President Emmanuel Macron har i flera år talat högt om vikten av "strategisk autonomi", att EU i krislägen måste kunna klara sig självt, utan att behöva förlita sig på andra för viktiga resurser och råvaror.

Anna Hallberg är inte lika förtjust i det uttrycket – åtminstone inte när det kommer till handeln.

– Vi ska inte vara autonoma. Vi ska vara öppna, vi ska möta konkurrensen genom att hela tiden ta fram nya hållbara lösningar. Det gör man inte genom att sluta sig eller stänga sig, säger Hallberg i Luxemburg.

Avtal med USA?

Under fredagen diskuteras läget i EU:s olika handelsrelationer, med ett särskilt fokus på Kina och USA.

För handeln över Atlanten drömmer Hallberg om att få igång de frihandelsdiskussioner som pågick under Barack Obamas tid i Vita huset.

– Vilken fantastisk marknad vi skulle ha om vi kunde få ett frihandelsavtal på plats. Det ligger inte i korten här och nu eller i morgon men att vi ska ha det som målbild är från den svenska regeringens sida absolut, säger handelsministern i Luxemburg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons