Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mensrubbningar granskas på nytt

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ska återigen utreda mensrubbningar efter vaccinering mot covid‍-‍19. Det handlar både om kraftiga menstruationer och utebliven menstruation.
Medicin • Publicerad 14 februari 2022
EMA ska granska fall av menstruations­rubbningar efter covid­-‍19-vaccination. Arkivbild.
EMA ska granska fall av menstruations­rubbningar efter covid­-‍19-vaccination. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är vaccinerna Comirnaty och Spikevax som ska granskas, skriver svenska Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Detta sker efter att rapporter om menstruationsrubbningar kommit in till myndigheterna, samt "ny information som publicerats".

I Sverige har över 7 200 kvinnor hittills rapporterat mensrubbningar efter covid-19-vaccinering.

Annons

EMA:s vetenskapliga kommitté, PRAC, ska nu genomföra en grundlig utvärdering av alla tillgängliga data, vilket omfattar såväl spontana rapporteringssystem som kliniska prövningar och publicerad litteratur.

Vid en tidigare granskning drogs slutsatsen att det inte finns ett troligt orsakssamband mellan mensrubbningar och vaccination mot covid-19.

"I detta skede är det ännu inte klart om det finns ett orsakssamband mellan covid-19-vaccinerna och rapporterna om kraftiga menstruationer eller amenorré (utebliven mens). Det finns heller inga bevis som tyder på att covid-19-vacciner påverkar fertiliteten", skriver EMA.

Att mensen rubbas är mycket vanligt och kan ha en mängd olika förklaringar, som stress, trötthet eller underliggande medicinska tillstånd, skriver EMA. Det finns även rapporter om menstruationsrubbningar efter infektion med covid-19.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons