Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mediemogulen Rupert Murdoch avgår

Mediemogulen Rupert Murdoch, 92, avgår som ordförande för Fox Corporation och arbetande ordförande i mediekoncernen News Corp, rapporterar nyhetskanalen Fox News.
Ekonomi • Publicerad 21 september 2023
Rupert Murdoch avgår som ordförande för Fox och News Corp. Arkivbild
Rupert Murdoch avgår som ordförande för Fox och News Corp. ArkivbildFoto: Mary Altaffer AP/TT

Beskedet lämnades i ett brev till kollegor på torsdagen, där Murdoch uppger att han är vid god hälsa.

Formellt lämnar Murdoch ifrån sig ordförandeklubban i november till sonen Lachlan.

Annons

Australisk-amerikanske Rupert Murdoch är född 1931och huvudägare av och ledare för News Corp och 21st Century Fox, två världsomspännande mångmiljardkoncerner med tidningar, radio- och tv-bolag, främst inriktade på underhållning.

Bland titlarna finns bland annat den brittiska tabloidtidningen Sun, Londontidningarna Times och Sunday Times samt New York Post.

Murdoch har stått i centrum för flera medieskandaler de senast åren. 2011 anklagades hans tidning News of the World för att ha hackat och avlyssnat kändisars telefoner. Flera utredningar inleddes och flera personer dömdes medan andra tvingades gå. Tidningen lades ner efter skandalen och hela koncernen genomgick stora förändringar.

I samband med valet i USA 2020 anklagades hans tv-bolag Fox News för att ha sänt inslag med falska uppgifter om att valet var riggat till Joe Bidens fördel.

Rösträkningsföretaget Dominion stämde Fox News på 1,6 miljarder dollar och bland bevisen som lagts fram fanns interna mejl och sms från Foxanställda som visade att de var medvetna om att anklagelserna var falska, men att man ändå rapporterade om dem.

Fallet slutade i en uppgörelse där Fox fick betala 787,5 miljoner dollar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons