Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mecka öppnar för "lilla vallfärden" igen

Saudiarabien • Publicerad 4 oktober 2020
Muslimer vandrar runt Kaba i Mecka.
Muslimer vandrar runt Kaba i Mecka.Foto: HOGP/AP/TT

Muslimer i munskydd vandrar återigen runt Islams heligaste plats, den kubformade stenbyggnaden Kaba i den stora moskén i Mecka, sedan Saudiarabien gett klartecken till att återuppta den så kallade lilla vallfärden, umra.

Umra, som görs av muslimer från hela världen året runt, avbröts i mars på grund av coronapandemin. Med start på söndagen släpps besökare åter in i moskén, dock under stränga påbud om fysisk distansering.

Annons

Återöppnandet sker i tre steg, enligt den saudiske hajj-ministern Mohammad Benten. I det inledande steget tillåts 6 000 personer om dagen att genomföra umra. Mellan besökargrupperna kommer moskén att desinficeras. Från och med den 18 oktober tillåts 15 000 besök om dagen, och från november 20 000, då även utländska pilgrimer.

Saudiarabien, med 35 miljoner invånare, har haft drygt 335 000 bekräftade fall av coronasmitta, och omkring 4 850 dödsfall.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons