Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sprit och tobak tröst i inflationstider

Maten har blivit 16 procent dyrare, elen kostar 54 procent mer och räntorna har för snitthushållet dragit iväg med runt 40-45 procent jämfört med ett år tidigare.
Den som vill ha inflationströst får söka sig till sötsaker, alkohol och tobak.
Ekonomi • Publicerad 13 oktober 2022
Tröst i inflationen. Vin-, öl- och spritdrycker är en av få varugrupper som inte blivit särskilt mycket dyrare. Arkivbild.
Tröst i inflationen. Vin-, öl- och spritdrycker är en av få varugrupper som inte blivit särskilt mycket dyrare. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Prisutvecklingen det senaste året för några utvalda varor i procent.
Prisutvecklingen det senaste året för några utvalda varor i procent.Foto: Anders Humlebo/TT

Konsumentpriserna, KPI, har på ett år stigit med 10,7 procent. Plockar man bort räntekostnader, enligt det mått som Riksbanken kör med, KPIF, var prisökningstakten 9,7 procent. Därmed har inflationen tagit ytterligare fart den senaste månaden.

Den livsnödvändiga maten bidrar ordentligt. Matpriserna är i snitt upp med 16 procent på ett år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Basvaror som ris, pasta och mjöl har stigit med runt 25 procent. Mejerivaror som mjölk, ost och ägg kostar 24 procent mer, smör och margarin, plus 30-40 procent.

Dyrare toabesök

Annons

Annat närbesläktat mer eller mindre livsnödvändigt som toapapper och blöjor har blivit 16 procent dyrare jämfört med september i fjol.

Frukt och grönt har ökat i pris mindre än maten i övrigt, upp 13 procent i snitt. Likaså sötsaker noterar generellt sett lägre prispåslag.

Annat för kroppen mindre nyttigt är det nästan rea på i sammanhanget. Alkoholhaltiga drycker som öl, vin och sprit har stigit i pris med runt tre procent. Cigaretterna har bara ökat knappt två procent på ett år, enligt SCB.

El, bränsle och ränta

De riktigt kraftiga fördyringarna hittas däremot i elkontakten och i bränsletanken. Elen har blivit i snitt 54 procent dyrare, drivmedel ligger på plus 24 procent, klart högre för dieselbilsägarna.

Bostadsräntorna har för ett snitthushåll stigit med 40-45 procent, enligt SCB. Men den som kör rörlig boränta har fått se kostnaden fördubblas på ett år, enligt bankernas snitträntor.

Än så länge har dock inte hyran stigit särskilt mycket, plus 1,7 procent på årsbasis för en genomsnittlig hyreslägenhet. Bostadsrättsföreningen har under samma period höjt månadsavgiften 1,2 procent, enligt SCB:s statistik.

Fakta: Matpriser som ökat mest

Exempel på matvaror som stigit minst 20 procent på ett år:

Mjöl, +27 procent

Ris, +24

Pasta, +22

Fjäderfän, +27

Färsk lax, +25

Mjölk, +28

Filmjölk, yoghurt, +25

Grädde, +26

Hårdost, +26

Ägg, +21

Hushållsmargarin, +42

Smör, +31

Apelsiner, +44

Kaffe, +38 procent

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons