Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Matematikerns prognos om antal coviddöda

Om vi slutar följa Folkhälsomyndighetens restriktioner riskerar ytterligare upp emot 1 000 personer att avlida till följd av corona i Sverige i år, enligt en uppskattning från matematikern och statistikprofessorn Tom Britton, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 11 oktober 2020
Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet. Arkivbild.
Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Uppskattningen bygger på beräkningar av smittläget i relation till antalet som redan är immuna.

– Om vi skulle släppa helt på restriktionerna nu och börja leva som vi gjorde innan pandemin, då riskerar vi att få upp emot 1 000 nya dödsfall innan året är slut, säger Tom Britton till SVT.

Annons

Hittills har nästan 5 900 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige. Det är dock ingen risk att vi under hösten får så höga dödssiffror som i våras eftersom fler nu är immuna, menar Britton.

Om vi fortsätter följa restriktionerna kan dödsfallen i stället bli några hundra fler fram till årsskiftet, uppger han.

– Om vi sköter oss så tror jag att det kommer att fortsätta i den takten som det är nu med två–tre om dagen, vilket skulle betyda några hundra fram till nyår, säger Britton till SVT.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig siffra över antal som riskerar att avlida och vad dödssiffran kan bli om restriktionerna följs.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons