Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skåne vill kunna erbjuda AZ-vaccin till yngre

I mitten av maj smyger Skåne i gång massvaccinationen och regionen vill då även kunna erbjuda Astra Zeneca-vaccinet till yngre personer.
Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2021
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, under Region Skånes pressträff på onsdagen.
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, under Region Skånes pressträff på onsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med den 17 maj kommer det bli möjligt för skåningar i åldern 50–59 år att boka tid för vaccination. I vecka 23 planerar Region Skåne att släppa på vaccineringen för övriga i fas 4.

– Vi smyger i gång. Det blir en stegvis ökning. Just nu tittar vi på vaccinleveranserna och hur de ser ut och hur vi kan öppna neråt. Om vi ska öppna fullt under 50 år eller om vi ska ha en avgränsning till? Det vet vi inom kort, säger vaccinsamordnare Maria Landgren under regionens pressträff.

Lyft frågan

Annons

I nuläget planerar regionen för en massvaccination utan att erbjuda Astra Zenecas vaccin till den yngre befolkningen. Sedan slutet av mars rekommenderar Folkhälsomyndigheten att Astra Zeneca-vaccinet endast ges till personer över 65 år.

Under pressträffen får Skånes vaccinsamordnare en fråga om yngre kan få välja Astra Zeneca-vaccinet om de vill.

– Som det är nu är svaret nej, men vi har lyft in frågan till Folkhälsomyndigheten och de har lovat att de ska titta på det. Det är många regioner som är angelägna om att få ett svar på den frågan, säger Maria Landgren.

I sin vaccinationsplan räknar Region Skåne inte heller med Janssens vaccin, som i nuläget inte används i Sverige. Detta påverkar prognosen för när alla skåningar över 18 år kan ha fått sin andra dos av vaccin – från augusti till september.

– Janssen var ett av vaccinen som vi skulle använda i fas 4 och det består av endast en dos. Nu måste vi ersätta alla de doserna med två doser av ett annat vaccin. Det gör ju att vaccinationerna i fas 4 drar ut på tiden, säger Maria Landgren.

Även mindre leveranser av vaccin från Pfizer/Biontech i juli–augusti påverkar vaccinationsplanen, säger Landgren.

Ser skralt ut

– Tyvärr ser det rätt så skralt ut i juli och augusti. Det pågår förhandlingar nationellt och inom EU för att försöka få mer vaccin till Sverige under kvartal tre eller så att det i varje fall kommer mer i juli än i augusti. Vi hoppas att de förhandlingarna lyckas, eftersom alla som får en första dos i maj–juni ska ju ha en andra dos, säger hon.

Även för Janssens vaccin har allvarliga men sällsynta biverkningar konstaterats. Vaccinet skulle levereras till Sverige i stora mängder under maj, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget att vaccinet inte ska användas i någon åldersgrupp. EU:s läkemedelsmyndighet EMA har dock gett tummen upp för användning av Janssens vaccin.

– Vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer och just nu säger de nej till Janssen och de säger 65 år (och äldre) för Astra. Det är det vi förhåller oss till, säger Maria Landgren.

Rättad: I en tidigare version angavs fel vecka för när massvaccinationen väntas släppas på.

Fakta: Läget i Skåne

I Skåne har 30 procent av den vuxna befolkningen – runt 330 000 individer – vaccinerats med en första dos. Nio procent är färdigvaccinerade, enligt statistik från tisdagen.

Skåne har runt 600 konstaterade covidfall per dag och 28 patienter får intensivvård i regionen. 138 personer är inlaga på sjukhus.

Totalt har 1 697 har avlidit smittade med covid-19, enligt siffror från tisdagen.

Källa: Region Skåne

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons