Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Massor av vindkraft till havs under prövning

Mängder av havsbaserade vindkraftsprojekt är under prövning i tillståndsfasen. Ännu mycket mer finns planlagt längre fram, visar en sammanställning som Svensk Vindenergi gjort.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2022
Potential för många snurror i havet. Arkivbild.
Potential för många snurror i havet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

För närvarande finns vindkraftsparker till havs motsvarande 67 terawattimmar (TWh) under tillståndsfasen – projekt som skulle kunna tas i bruk om sex år om tillståndsprocesserna effektiviseras, enligt Svensk Vindenergi. Det motsvarar nästan hälften av dagens årliga totala elanvändning i Sverige på 140 TWh.

"Det är inte byggfasen som tar tid utan det är tillståndsfasen som är den stora flaskhalsen i utbyggnaden av vindkraft till havs, oavsett om utbyggnaden sker nära land där kommunen har vetorätt eller längre ut i det som kallas ekonomisk zon", skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Totalt finns planer, många i väldigt tidigt skede, på havsbaserade vindkraftsprojekt på 366 TWh.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons