Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mässling på barnsjukhus – anställd smittad

I april insjuknade ett barn i mässling på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Nu har en i personalen smittats – och smittspårningen fortgår, rapporterar Mitt i.
Inrikes • Publicerad 5 maj 2023
En anställd vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har smittats av mässling. Arkivbild.
En anställd vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har smittats av mässling. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I slutet av april kom provsvaret som visade att ett barn som vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har smittats med mässling, en mycket smittsam sjukdom som ger kliande utslag över kroppen och kan leda till hjärninflammation.

Patienten smittades utomlands och insjuknade efter hemkomsten, men har nu tillfrisknat och är inte kvar på sjukhuset.

Annons

Sjukhuset startade en omfattande smittspårning och gav ett 50-tal barn förebyggande behandling. Omkring 400–500 personer som har befunnit sig på sjukhuset kontaktades efter upptäckten.

I onsdags konstaterades att en anställd på barnsjukhuset också har smittats. Personen har lindriga symptom och smittspårning har nu satt i gång kring denne, uppger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef, till Mitt i.

Malin Ryd Rinder har tidigare uppgett för TT att hon bedömer att risken för ett mässlingsutbrott inte är stor.

– Det är viktigt att påpeka att man inte är smittsam enbart för att man har exponerats, man är inte smittsam förrän man har blivit sjuk.

Fakta: Mässling

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som ger hög feber, hosta och hudutslag. I ungefär 20 procent av fallen leder infektionen till en eller fler komplikationer, som öroninflammation, lunginflammation och i sällsynta fall hjärninflammation. Värst drabbade är barn under fem år och vuxna över 20 år.

Sjukdomen kan vara dödlig, men de flesta dödsfall sker i utvecklingsländer enligt Världshälsoorganisationen.

Efter 1981 vaccineras i regel varje svensk med två doser, vilket ger ett fullgott skydd mot sjukdomen.

Mässling är en sällsynt sjukdom i Sverige, tack vare hög immunitet i befolkningen. Bland 2-åriga barn i Region Stockholm har 96 procent fått sin första dos vid 18 månaders ålder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons