Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen tipsades om Hamburgskytten i förväg

Sex vuxna och ett ofött barn dödades under attacken i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i torsdags kväll.
Ett par månader före dådet fick polisen tips om skytten, men såg ingen anledning att beslagta hans vapen. Efter attentatet tog han sitt eget liv.
Tyskland • Publicerad 10 mars 2023
En 35-årig man sköt ihjäl sex vuxna och ett ofött barn i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i torsdags kväll.
En 35-årig man sköt ihjäl sex vuxna och ett ofött barn i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i torsdags kväll.Foto: TT/AP
Det finns inget som tyder på en terrorbakgrund till attacken, enligt åklagarmyndigheten i Hamburg.
Det finns inget som tyder på en terrorbakgrund till attacken, enligt åklagarmyndigheten i Hamburg.Foto: AP/TT
Under polisoperationen spärrades flera gator i området av och invånarna uppmanades av polis via sms att hålla sig inomhus.
Under polisoperationen spärrades flera gator i området av och invånarna uppmanades av polis via sms att hålla sig inomhus.Foto: AP/TT

– Vi har varit med om mycket i Hamburg, men vi har aldrig sett ett dåd av den här omfattningen. Det här är det värsta brottet i vår stad i närtid, säger Andy Grote (SPD), lokal senator i Hamburg, på en pressträff med polisen.

Dödsoffren var upp till 60 år gamla, enligt polisen. Ett av offren var ett ofött barn, vars mamma överlevde dådet.

Annons

Skottlossningen ägde rum i Rikets sal – Jehovas vittnens samlingslokal – i stadsdelen Alsterdorf. Enligt polisen ska gärningsmannen vara en 35-årig man som inte tidigare är känd av polisen.

Han ska själv ha varit medlem i Jehovas vittnen men lämnade församlingen för ett och ett halvt år sedan, "uppenbart inte under goda omständigheter", enligt polisen. Det är oklart om mannen lämnade frivilligt eller blev utesluten.

Anonymt tips

För två månader sedan fick polisen ett anonymt tips om att den 35-årige mannen inte mådde bra och att han köpt stora mängder ammunition. Vid ett besök för en månad sedan övertalade han polisen att inte beslagta hans vapen.

Polisens insatsledare Matthias Tresp berömde under pressträffen flera gånger sina kollegors insatser.

"Vi hade tur då våra kollegor fortfarande var i tjänst och befann sig i närheten i Alsterdorf. De försökte direkt att ta sig till byggnaden", sa han.

Gärningsmannen ska ha sprungit upp på övervåningen när polis stormade lokalen. Där hittades han senare död med ett skjutvapen bredvid sig, enligt polisen.

Under en husrannsakan i gärningsmannens lägenhet hittades senare bland annat en stor mängd ammunition.

Det finns inget som tyder på en terrorbakgrund till attacken, enligt åklagarmyndigheten i Hamburg.

Utöver dödsoffren skadades åtta personer varav fyra allvarligt, skriver AP. Den tyska dagstidningen Bild uppger att 17 oskadda personer, som befann sig i samlingslokalen under dådet, omhändertogs av ambulanspersonal.

Över hundra skott

Personer i närheten av samlingslokalen larmade om skottlossningen vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Annons

Ett vittne, som bor i närheten av brottsplatsen, berättar för tyska medier att hon hörde flera omgångar skottsalvor med 20 sekunders till en minuts mellanrum.

Mannen sköt över 100 skott, enligt polisen, och hade licens för sitt halvautomatiska vapen.

Enligt polisoperationens insatschef Matthias Tresp dödades människor uppenbarligen medan de larmade polis och räddningstjänst.

– Polisen och räddningstjänsten larmades från platsen, där vår personal upptäckte att de inte längre var i stånd att fortsätta prata, troligen för att de dödats av gärningsmannen, säger han till Hamburger Morgenpost.

Polisen uppmanar allmänheten att skicka filmer och ljudfiler som kan vara av vikt för utredningen till en nyinrättad informationsportal.

Scholz kommenterar

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kommenterar dåden på Twitter:

"Hemska nyheter från Hamburg. Mina tankar är med offren och deras anhöriga. Och med säkerhetstjänsten, som har en svår insats bakom sig", skriver han i inlägget.

Även Tysklands president Frank-Walter Steinmeier kommenterar dådet på Twitter.

"Jag är säker på att många människor i Tyskland känner uppriktig medkänsla i denna stund", skriver han i inlägget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons