Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Massflykt efter banditangrepp i Nigeria

Nigeria • Publicerad 13 april 2022
Nigerias President Muhammadu Buhari. Arkivbild.
Nigerias President Muhammadu Buhari. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Fler än 4 800 människor Nigeria har tvingats lämna sina hem i flykt efter intensiva attacker mot deras hemorter den senaste tiden.

Attackerna har genomförts av beväpnade kriminella gäng, lokalt kallade för banditer. De senaste brutala attackerna har genomförts mot flera samhällen i delstaten Plateau i mellersta Nigeria.

Annons

Bara i söndags dödades över 100 personer i attacker, enligt två lokala ledare.

Internflyktingarna behöver akut stöd, och Nigerias minister för humanitära frågor, Sadiya Umar Farouq, har beordrat leveranser av mat, vatten, filtar och sovnät till de flyende.

President Muhammadu Buhari lovar att de som gjort sig skyldiga till attackerna ska straffas, men centralmakten i huvudstaden Abuja har hittills stått tämligen maktlös mot gängens framfart. Presidenten har beordrat militär närvaro i konfliktområden, men styrkorna har hittills inte lyckats stoppa vare sig banditernas dödliga plundringar i mellersta och nordvästra delarna av landet, islamistiska extremistgruppers attacker i nordöstra Nigeria eller separatiströrelsers väpnade kamp i sydost.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons