Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många tågförseningar kan kosta miljarder

Trafik • Publicerad 8 maj 2022
Kvartalssiffrorna gällande antalet tågförseningar är de sämsta sedan mätningarna började genomföras 2013. Arkivbild.
Kvartalssiffrorna gällande antalet tågförseningar är de sämsta sedan mätningarna började genomföras 2013. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

14 procent av alla persontåg var försenade under det första kvartalet av 2022, rapporterar Ekot. Det är tre procentenheter mer än under motsvarande period i fjol och de sämsta kvartalssiffrorna sedan mätningar började genomföras 2013, enligt statistik från Trafikanalys.

Sämst på att hålla tidtabellen var långdistanstågen. En tredjedel av dessa var mer än fem minuter försenade eller inställda.

Annons

– Det är ganska allvarligt. Tågen är inte bara försenade utan de är försenade ganska lång tid. Då är risken stor att resenären inte hinner fram i tid och att man inte väljer tåget nästa gång man ska åka, säger Bo-Lennart Nelldal, professor i tågtrafikplanering på Kungliga Tekniska högskolan, till Ekot.

Enligt hans uträkningar kan samhällskostnaderna för tågförseningarna ligga på runt två miljarder kronor. Siffran är inte exakt utan endast en uppskattning eftersom man inte vet exakt hur många som rest med varje enskilt försenat tåg. Kostnaden handlar bland annat om att personer kommer försent till sina jobb.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons