Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många skadade i nya oroligheter i Jerusalem

Jerusalem skakas av de allvarligaste oroligheterna på många år. På lördagskvällen utbröt nya våldsamheter i samband med att den viktigaste natten under fastemånaden ramadan inföll.
Omkring 90 palestinier, varav flera barn, uppges ha skadats.
Mellanöstern • Publicerad 9 maj 2021
Palestinier flyr från polisens distraktionsgranater vid Damaskusporten precis utanför Jerusalems gamla stad på lördagskvällen.
Palestinier flyr från polisens distraktionsgranater vid Damaskusporten precis utanför Jerusalems gamla stad på lördagskvällen.Foto: Oded Balilty/AP/TT
En skadad palestinsk demonstrant tas om hand i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem.
En skadad palestinsk demonstrant tas om hand i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem.Foto: Oded Balilty/AP/TT
Israelisk kravallpolis skjuter distraktionsgranater mot palestinska demonstranter vid sammandrabbningar vid Damaskusporten precis utanför Jerusalems gamla stad.
Israelisk kravallpolis skjuter distraktionsgranater mot palestinska demonstranter vid sammandrabbningar vid Damaskusporten precis utanför Jerusalems gamla stad.Foto: Oded Balilty/AP/TT

Omkring 90 000 människor samlades vid al-Aqsamoskén för att be och fira Allmaktens natt, den heligaste natten under ramadan – och i sammandrabbningar med polis som sedan följde skadades 90 palestinier, uppger palestinska Röda Halvmånen.

Minst sex av de skadade ska vara minderåriga, däribland ett ettårigt barn, rapporterar Haaretz.

Annons

Vid bland annat Damaskusporten och området Sheik Jarrah i östra Jerusalem kastade demonstranter stenar och polis svarade med att avfyra gummimantlad ammunition och distraktionsgranater. Omkring 30 palestinier uppges ha gripits.

Vid gränsen mot Gazaremsan avfyrade dessutom israeliska styrkor tårgas mot palestinier som demonstrerade till stöd för palestinierna i Jerusalem, rapporterar AFP. Stöddemonstrationer hölls även av palestinier på flera andra håll i Israel.

Värsta oroligheterna på flera år

I fredags skadades 200 palestinier och 18 poliser i sammandrabbningar efter bönen vid al-Aqsamoskén, som är islams tredje heligaste plats efter städerna Mecka och Medina. Det är de värsta oroligheterna på flera år vid moskén.

Det har fått Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att uppmana FN att ingripa för att "stoppa förföljelserna".

– Grymma Israel, terrorstaten Israel, attackerar obarmhärtigt och oetiskt muslimer i Jerusalem, sade Erdogan i ett tal från Ankara, rapporterar Reuters.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu å sin sida försvarar den israeliska polisens handlande.

– Israel agerar ansvarsfullt för att säkerställa lag och ordning i Jerusalem, samtidigt som religionsfrihet tillåts, sade han vid ett möte med säkerhetsmyndigheter på lördagen.

Såväl FN, som EU, USA och Ryssland har uttryckt oro över läget och manat till nedtrappning.

Extrema spänningar

Det är just nu extremt spänt i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar och som hyser heliga platser som al-Aqsamoskén, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan).

Oroligheter och våldsyttringar har skett nästan varje kväll under ramadan. Framför allt protesteras det mot vräkningar av palestinska familjer i området Sheik Jarrah, enligt nyhetsbyrån AFP för att bereda plats åt israeliska bosättare.

Annons

Men en mängd andra faktorer, däribland ett instabilt politiskt läge på alla sidor och att det just nu inte pågår någon fredsprocess, gör situationen till en häxbrygd, enligt Mellanösternkännaren Anders Persson

– Vi är i sluttampen på ramadan. Det brukar vara en särskilt våldsam period i Jerusalem, då religiösa spänningar och känslor når sin kulmen, sade han till TT på lördagskvällen.

Helgdagar sammanfaller

I helgen inträffar dessutom inte bara muslimernas viktiga högtid Allmaktens natt, utan även Jerusalem Day (från solnedgången på söndag till solnedgången på måndag), vilket kommer att öka spänningarna.

– På Jerusalem Day marscherar israeliska högerextremister genom de palestinska delarna. Det är alltid en källa till oro. Det kommer att vara väldigt mycket poliser och militär stationerade i Jerusalem, säger Anders Persson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons