Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödssiffran stiger efter översvämningarna

Minst ett 60-tal människor har mist livet och många saknas efter häftiga skyfall och översvämningar i västra Tyskland och Belgien. Samtidigt fortsätter vattenflödena att stiga och i storstaden Liège uppmanas boende nära floden Meuse att evakuera.
Europa • Publicerad 15 juli 2021
Drönarbild tagen över Schuld i Tyskland på torsdagen.Foto: Christoph Reichwein/DPA/AP/TT
Mängder med bilar har förstörts av bråten som följt med översvämningarna. Här i staden Hagen.Foto: Martin Meissner/AP/TT
En bil flyter i den översvämmade floden Meuse i Liège i Belgien.Foto: Valentin Bianchi/AP/TT

Förbundsländerna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland har drabbats hårdast av regnovädret. Floder har svämmat över och hus rasat samman. Totalt har minst 59 människor omkommit.

– Alla är skärrade, säger tysksvenska Holger Pyka som arbetar som präst i staden Wuppertal i Nordrhein-Westfalen.

Annons

I Wuppertal, som klarat sig relativt bra, var det som allra värst under natten mot torsdagen, då flera dammar gav vika för det intensiva vattenflödet.

– Det kom som i vågor, det var omvälvande att se vilken kraft vattnet har. Fortfarande så har de som bor nära ån Wupper, som man brukar kunna vada igenom vanligtvis, inte fått återvända hem, säger Pyka till TT.

Hundratusentals strömlösa

Över 2 500 räddningsarbetare har satts in för att undsätta de nödställda. Fortfarande saknas uppemot 70 människor, uppger polisen för AFP. Även 400 soldater har kallats in och bandvagnar används för att röja vägar från nedfallna träd och jordmassor. Omkring 200 000 hushåll saknar ström på grund av översvämningarna, rapporterar Reuters.

Ett stort antal hus har också demolerats av vattenmassorna. I staden Schuld har sex byggnader svepts med av vattnet, och fyra personer har hittats döda. Nödställda boende har i många fall tvingats fly upp på hustak i väntan på att bli räddade av helikoptrar eller räddningsbåtar.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

Dödsoffer rapporteras från en rad byar och städer, däribland Tysklands fjärde största stad, Köln. En del av de omkomna har hittats i översvämmade källare. I Köln-området har det aldrig tidigare kommit lika mycket regn under en 24-timmarsperiod som det senaste dygnet.

Miljödepartementet i Rheinland-Pfalz varnar för att vattennivåerna i floderna Rhen och Mosel kommer att stiga med ytterligare nederbörd.

Lovar hjälp

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som befinner sig i USA för att träffa president Joe Biden, säger att hon är chockad över förödelsen och lovar ekonomisk ersättning för dem som drabbats.

– Ni kan lita på att alla resurser i vårt land – från förbundsländer till distrikt och kommuner – gemensamt kommer att göra allt det går, även under de svåraste omständigheterna, för att rädda liv, avvärja risker och lindra nöd, säger hon.

Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen och partiledare för kristdemokratiska CDU, har ställt in ett partimöte i Bayern för att övervaka räddningsarbetet.

Annons

– Vi kommer att bistå städerna och människorna som drabbats, sade han till journalister i staden Hagen, enligt AFP.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker sina sympatier med de som drabbats av regnovädret: "Mina djupaste sympatier till de som förlorat en älskad anhörig och de som förlorat sina hem", skriver han på Twitter.

Uppmanar till evakuering

De kraftiga skyfallen har även drabbat grannländerna i väst. Från Belgien rapporteras att minst åtta personer har omkommit, enligt AFP.

Vattnet står högt i ett stort antal byar, småstäder och även i storstaden Liège, med höga vattenmängder i floden Meuse. Myndigheterna i staden uppmanar invånarna att skyndsamt evakuera kvarter i närheten av floden eftersom vattnet tros kunna stiga med ytterligare 1,5 meter.

Även i södra Nederländerna uppmanas invånare längs floden Meuse att lämna sina bostäder och söka skydd eftersom risken är stor att deras bostäder svämmas över.

Kaoset påverkar också den belgiska energiförsörjningen. Kärnkraftverket i Doel utanför Antwerpen har stängts av i förebyggande syfte, rapporterar Le Soir. Även reaktorerna i Tihange, sydväst om Liège, står under särskild övervakning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons