Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många riskerar att missa fordonsskatten

Inbetalningskorten för fordonsskatt skickas nu ut digitalt till de fordonsägare som har en digital brevlåda. De omkring 2,5 miljoner svenskar som berörs uppmanas hålla koll för att inte missa betalningen.
Konsument • Publicerad 9 september 2021
Transportstyrelsen börjar nu skicka ut digitala inbetalningskort för fordonsskatt. Arkivbild.
Transportstyrelsen börjar nu skicka ut digitala inbetalningskort för fordonsskatt. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

I september kommer privatpersoner och företag som äger ett skattepliktigt fordon och som har en digital brevlåda att få sitt inbetalningskort för ordinarie fordonsskatt digitalt, i stället för i pappersform.

Ändringen berör ungefär hälften av de fem miljoner som i fjol fick avier med posten. Transportstyrelsen påminner nu fordonsägare med digital brevlåda om att hålla koll på den för att inte missa betalningen.

Annons

Fordonsägare som inte har någon digital brevlåda får precis som tidigare sina inbetalningskort i brevlådan.

Lärt sig av misstag

När myndigheten för några år sedan genomförde en liknande procedur med trängselskatten hade man en del problem med att folk missade att betala i tid.

– Då var den digitala mognaden inte så stark i samhället, men vi har konstaterat att den har blivit mycket högre på bara några år, säger Torbjörn Bülow, enhetschef Utveckling och förvaltning på Transportstyrelsen, och fortsätter:

– Sedan lärde vi av de misstagen och kommer ha en informationskampanj som startar snart. Men vi tror att de som har valt att ha en digital brevlåda är mer medvetna än förut och därför tror vi inte att det blir så stora risker.

"Miljömässiga fördelar"

Enligt myndigheten är ändringen ett viktigt steg för att följa med i samhällsutvecklingen, samtidigt som det minskar pappersanvändningen.

– Fördelarna är miljömässiga, att vi tär mindre på jordens resurser. Många människor blir mer och mer digitala, så det blir en stor fördel för medborgarna också.

Om man missar att betala skatten i tid får fordonet precis som tidigare användningsförbud. Man får också en påminnelse med en dröjsmålsavgift på minst 100 kronor utöver fordonsskatten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons