Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många personuppgiftsläckor anmäls inte

Integritet • Publicerad 1 september 2021
Integritetsskyddsmyndigheten får varje år in tusentals anmälningar om incidenter kring felaktiga behandlade personuppgifter. Arkivbild.
Integritetsskyddsmyndigheten får varje år in tusentals anmälningar om incidenter kring felaktiga behandlade personuppgifter. Arkivbild.Foto: IMY/TT

Myndigheter och företag som har läckt eller behandlat personuppgifter på ett felaktigt sätt ska rapportera det till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Tusentals anmälningar kommer in varje år – men myndigheten räknar med att många incidenter inte rapporteras, enligt SR Ekot.

– Vår bedömning är att det fortfarande finns ett stort mörkertal, säger Linn Sandmark, enhetschef på IMY, till radion.

Annons

En förklaring kan vara att anmälningsplikten bara har funnits i tre år.

– Rutinerna för att upptäcka och anmäla sådana incidenter är inte etablerade fullt ut, vilket säkert kan påverka såväl antal som vilka incidenter som anmäls till oss på IMY, säger Sandmark.

Nyligen framkom att flera banker har delat uppgifter om sina kunder till Facebook. Avanza bank och Länsförsäkringar utreds av IMY, som håller på att utreda om även Collector ska granskas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons