Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Många obesvarade frågor" om nya mediestödet

Det nya mediestödet kommer troligtvis att följa det förslag som utredaren Mats Svegfors lämnade i fjol.
Mer än så var svårt att utläsa av kulturministerns presentation av stödet, säger branschorganisationen Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2023
Ett nytt mediestöd införs nästa år. Hur det ser ut vet vi inte än. Arkivbild.
Ett nytt mediestöd införs nästa år. Hur det ser ut vet vi inte än. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Regeringens ska fatta beslut om propositionen om det nya mediestödet vid ett sammanträde på torsdag. På tisdag nästa vecka blir den offentliggjord – och först längre fram är förordningen, där detaljerna kommer att finnas med, att vänta.

– Vi kan konstatera att det finns ännu många obesvarade frågor, säger Johan Taubert.

Annons

Däremot gav kulturminister Parisa Liljestrand (M), enligt Taubert, klara besked om att det nya mediestödets syfte är att värna mediemångfalden och den lokala journalistiken, i linje med uppdragsbeskrivningen för den utredning som Mats Svegfors presenterade för ett år sedan.

– Kulturministern sade att propositionen kommer att ligga väldigt nära utredningens förslag. Vi tyckte att utredningen i många delar var väldigt bra. Jag har gott hopp om att propositionen kommer ligga i linje med det.

En annan fråga Liljestrand svarade på var den om nollmoms för tidningar. I Sverige var dagspressen momsbefriad fram till 1995 och Tidningsutgivarna har propagerat för att det ska återinföras – men där tolkar Taubert det som ett rakt nej från kulturministern.

– Det tycker vi är väldigt olyckligt, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons