Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Många har mardrömmar om att de kvävs"

Tusentals covidsmittade har legat på intensiven i vår och sommar.
När patienterna nu rehabiliteras och följs upp har många andningsproblem – men ingen är den andra lik.
Coronaviruset • Publicerad 31 augusti 2020
Överläkaren Cathrine Jonsson och läkaren Elisabet Åkesson på Stockholms sjukhem arbetar på slutenvårdsrehab av covid-patienter. I behandlingen ingår träning på sjukhemmets gym.
Överläkaren Cathrine Jonsson och läkaren Elisabet Åkesson på Stockholms sjukhem arbetar på slutenvårdsrehab av covid-patienter. I behandlingen ingår träning på sjukhemmets gym.Foto: Jonas Ekströmer/TT
På Stockholms sjukhem har ungefär 80 inneliggande patienter vårdats inom slutenvården sedan i maj.
På Stockholms sjukhem har ungefär 80 inneliggande patienter vårdats inom slutenvården sedan i maj.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är långt ifrån en entydig bild som målas upp när vårdpersonal vittnar om covidpatienternas väg tillbaka. Biverkningarna bland de intensivvårdade skiljer sig åt beroende på en rad faktorer – som ålder, tidigare sjukdomar och om de legat i respirator eller inte.

Det finns dock en röd tråd: problem med andningen.

Annons

– På lungröntgenbilder ser vi hur kraftigt påverkade ofta stora delar av lungorna har varit inför vård hos oss, vilket ibland innebär att syrgas behövs även under rehabiliteringen, säger överläkaren Cathrine Jonsson på Stockholms sjukhem.

Traumatiska upplevelser

Här har ungefär 80 inneliggande patienter vårdats inom slutenvården sedan i maj. Sjukhusets specialiserade rehabklinik tar emot syrgaskrävande patienter för post covid-rehabilitering, patienter som kommer direkt från intensiven.

– Några är chockade av sin upplevelse under vårdtiden på intensiven, som många gånger uppfattats som traumatisk, säger Cathrine Jonsson.

Det kan visa sig i hallucinationer, ett fenomen som även finns generellt bland intensivvårdade.

Att coronaviruset har direkt påverkan på allt från lungorna till hjärtat har läkaren Elisabet Åkesson bevittnat. Hon arbetar på Stockholms sjukhem och är även lektor vid Karolinska institutet.

– Det är just det som är unikt med rehabilitering efter covid, att patienterna och kroppsorgan påverkats så olika. Ingen symtombild och funktionspåverkan är den andra lik, säger Elisabet Åkesson.

Mardrömmar om att kvävas

På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har man sedan i juni följt upp över 180 covid-patienter som intensivvårdats, två månader efter utskrivning från sjukhuset. Cirka 90 procent av dem uppger att de haft overklighetsupplevelser.

– Många patienter har också haft mardrömmar relaterade till att man inte får luft, att man håller på att kvävas, berättar Eva Åkerman, universitetssjuksköterska och omvårdnadsansvarig för intensivvården på Karolinska.

Uppföljningarna görs i form av videosamtal, och den som behöver speciell hjälp remitteras vidare.

I Uppsala arbetar överläkaren Per Hamid Ghatan. Han är sektionschef på rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Akademiska sjukhuset. Kliniken har rehabiliterat över 130 patienter sedan i början av april, patienter som kommer direkt från akutavdelningarna.

Annons

– I juni var det fullt upp med de vårdplatser vi hade med patienter som var i behov av tidig rehabilitering. Patienter som fortfarande var smittsamma och hade behov av syrgasbehandling, säger Per Hamid Ghatan.

"Ett oskrivet blad"

I månadsskiftet mot juli kom allt fler patienter vars insjukningstid inträffat två veckor tidigare, och som varit symptomfria i 48 timmar. Då valde kliniken att även rehabilitera dessa patienter, och samtidigt påbörja en återgång till rehabilitering av "vanliga" patienter, som inte haft covid.

– Det var då man också började märka att trycket på vården gick ner. Det var full ös fram till och med juni, skulle jag säga.

TT: Vad har förvånat dig hittills?

– Jag tycker det har varit förvånansvärt lite påverkan på nervsystemet, på hjärnan, säger Per Hamid Ghatan, men poängterar att han är ödmjuk inför det han har sett.

– Det kanske framkommer mer när man följer upp i öppenvården, det är fortfarande lite grann av ett oskrivet blad.

På Stockholms sjukhem uppges många av de ofta yrkesverksamma patienterna i 55-60 årsåldern ha återhämtat sig starkt under cirka 4-5 veckor i slutenvårdsrehab – trots allvarlig covid.

– Men det är väldigt olika från person till person hur den kroppsliga och psykiska återhämtningen går och hur det långsiktiga behovet av rehabilitering ser ut, säger Cathrine Jonsson.

Fakta: Post intensive care syndrome

Patienter som överlever intensivvård kan utveckla någon form av post intensive care syndrome. Det kan yttra sig på olika sätt.

Fysiska skador som muskelbortfall, utmattning, minskad rörlighet och ökad fallbenägenhet.

Kognitiva störningar som minnesförlust, uppmärksamhetsstörningar, förvirring och svårigheter att planera.

Psykiska problem som depression, ångest och posttraumatisk stress.

Patienter som varit svårt sjuka i covid-19 och legat i respirator kan drabbas av ARDS, acute respiratory distress syndrome, vilket kan kräva syrgasbehandling i flera månader.

Fakta: Post intensive care syndrome

Totalt lite mer än 2 600 covidpatienter har hittills vårdats inom intensivvården i Sverige. De flesta av dem , nästan 1 000, har vårdats i Region Stockholm.

En stor majoritet av patienterna är män, och den största åldersgruppen är personer mellan 60 och 69 år. Medianåldern ligger på 61 år.

Många av patienterna, nästan 80 procent, har haft underliggande sjukdomar och bedömts som riskgruppspatienter. Det handlar bland annat om diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdom eller fetma.

Källa: Svenska intensivvårdsregistret, Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons