Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Får fredspriset för kamp mot svälten

FN:s livsmedelsprogram (WFP) tilldelas Nobels fredspris 2020.
Nobel • Publicerad 9 oktober 2020
Människor köar för att hämta mat i Moçambique. Arkivbild från WFP.
Människor köar för att hämta mat i Moçambique. Arkivbild från WFP.Foto: Falume Bachir/WFP/AP/TT
World Food Programme tilldelas Nobels fredspris 2020. Bilden är tagen vid kontoret i Rom.
World Food Programme tilldelas Nobels fredspris 2020. Bilden är tagen vid kontoret i Rom.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Anne Poulsen är överväldigad och överraskad över beskedet att organisationen får årets fredspris.

– Det är ett otroligt erkännande för de människor vi arbetar för, det högsta erkännandet man kan få för dem som lever sina liv i fattigdom och i konflikter. Nu vänds strålkastarljuset mot dem, säger hon när TT når henne sekunderna efter beskedet om att organisationen tilldelas 2020 års Nobels fredspris.

Annons

Världslivsmedelsprogrammet grundades 1961 och är världens största humanitära organisation som arbetar för att utrota hunger.

– Det betyder så otroligt mycket för vårt arbete, vår förmåga att mobilisera support och arbeta med regeringar världen över för att få ett slut på världshungern till år 2030. Det betyder allt att få detta till toppen av den globala agendan – hur mat och livsmedelssäkerhet hänger ihop med världsfred, säger Anne Poulsen.

Även WFP-chefen David Beasley reagerar starkt på beskedet.

– Det här är första gången i mitt liv som jag varit mållös, säger han i en video som lagts ut på hans Twitterkonto, och där han hyllar alla WFP-medarbetare som jobbar ute på fältet.

– De jobbar i de svåraste, mest komplexa förhållandena i världen. Det spelar ingen roll om det råder krig, konflikter eller extrema klimatförhållanden – de är där, och de förtjänar det här priset, säger Beasley.

"Drivande kraft"

I den norska Nobelkommitténs motivering lyfts behovet av internationell solidaritet och multilateralt samarbete:

"Norska Nobelkommittén har bestämt sig för att tilldela Nobels fredspris 2020 till FN:s livsmedelsprogram, för dess försök att bekämpa svält, för dess arbete med att förbättra villkor för fred i konfliktområden, och för att de är en drivande kraft i försöken att förhindra användandet av svält som vapen i krig och konflikter."

Anne Poulsen säger att världen i dag står inför den värsta humanitära katastrofen sedan andra världskrigets slut.

– Antalet människor som står utan mat ökar för varje år, och med covid-19-pandemin och dess enorma inverkan på de mest sårbara så tror jag att vikten av livsmedelssäkerhet har blivit allt tydligare, säger Anne Poulsen.

– Jag vet inte ens vad prissumman är, men vi kommer att se till att pengarna kommer till användning på bästa sätt och använda dem till att hjälpa de som behöver det mest.

Annons

TT: Hur kommer ni att fira detta?

– Jag vet verkligen inte. Jag är fortfarande i chock.

Eriksson: Fantastiskt roligt

Biståndsminister Peter Eriksson, som just är på väg tillbaka till Sverige efter ett möte med WFP-chefen David Beasley i Burkina Faso, välkomnar beskedet.

– Det är fantastiskt roligt och så riktigt. De har varit enormt duktiga när det gäller att få ut förnödenheter och mat till den växande hungriga delen av världen i samband med covid-19-pandemin, säger Eriksson, som TT får tag på under en mellanlandning i Istanbul.

Sverige är den största kärngivaren till WFP i hela världen.

TT: I fjol framkom uppgifter om missförhållanden inom WFP, bland annat maktmissbruk i ledningen och diskriminering av kvinnor och minoriteter. Hur ser du på det?

– Alltid när det kommer sådana uppgifter reagerar vi och kräver att man ska gå till botten med dem och undersöka vad som hänt. Men den stora frågan nu är hur vi ska klara av den växande fattigdomen och hungern, och där är WFP det största och viktigaste verktyget.

Delar ut matpaket

Den norska Nobelkommittén tar upp coronapandemin, som bidragit till en kraftig ökning av antalet offer för hunger i världen. Dessutom poängterar kommittén att arbetet med att arbetet med att öka säkerheten i livsmedelsförsörjningen även förbättrar utsikterna för fred.

"I länder som Jemen, Kongo-Kinshasa, Nigeria, Sydsudan och Burkina Faso har kombinationen av väpnad konflikt och pandemin lett till en dramatisk ökning av antalet personer som lever på gränsen till svält. Mot bakgrund av pandemin har FN:s livsmedelsprogram uppvisat en imponerande förmåga att intensifiera sitt arbete", står det i motiveringen.

Chi Lael, pressansvarig för FN:s livsmedelsprogram i Nigeria, befinner sig med några kollegor i ett slumområde i Nigerias största stad Lagos och ska precis börja dela ut matpaket när TT når henne.

Annons

– Det är helt fantastiskt, säger hon om att WFP tilldelas fredspriset.

– I dag ska vi dela ut till drabbade av covid-19 i ett väldigt fattigt område. Vi är mitt i det, så jag har inte hunnit prata med så många ännu.

Fakta: Stöttar nästan 100 miljoner människor

FN:s World Food Programme (WFP) stödjer nästan 100 miljoner människor i cirka 83 länder varje år och är den ledande humanitära organisationen i världen som arbetar för att utrota hunger.

Trots att det internationella samfundet har förbundit sig till att avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition innan år 2030, har fortfarande en av nio människor i världen inte tillgång till tillräckligt med mat. Livsmedel och livsmedelsrelaterad assistans är avgörande för att långsiktigt utrota hunger och fattigdom.

Varje år distribuerar WFP cirka 15 miljarder livsmedelsransoner till en uppskattad genomsnittlig kostnad av 2,60 SEK per ranson. Dessa siffror lägger grunden för WFP:s enastående rykte om att vara en organisation som agerar snabbt och effektivt i de allra svåraste situationerna.

WFP:s arbete fokuserar på katastrofassistans, bistånd samt återuppbyggnad, utvecklingsstöd och särskilda stödåtgärder.

Källa: WFP

Fakta: Stöttar nästan 100 miljoner människor

77 miljoner människor som led av en akut otrygg livsmedelsförsörjning 2019 befann sig i länder i konflikt, klimatförändringar och ekonomiska kriser enligt WFP:s rapport Global Report on Food Crises.

De tio länder som drabbades av de värsta livsmedelskriserna 2019 var enligt rapporten Jemen, Kongo-Kinshasa, Afghanistan, Venezuela, Etiopien, Sydsudan, Syrien, Sudan, Nigeria och Haiti.

135 miljoner människor stod inför en akut otrygg livsmedelsförsörjning under 2019. Under 2020 kommer siffran enligt WFP:s uträkningar att uppgå till 265 miljoner människor i låg- och medelinkomstländer, om inte snabba åtgärder vidtas.

Källa: WFP:s rapport Global Report on Food Crises

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons