Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Luftangrepp mot migrantläger – många döda

Ett migrantläger i närheten av Libyens huvudstad Tripoli flygbombades sent på tisdagen. 40 personer befaras ha mist livet i attacken, som är den dödligaste på flera månader i landet.
Libyen (TT) • Publicerad 3 juli 2019
Räddningsarbetare gräver fram döda efter luftangreppet mot migrantlägret Tajoura.
Räddningsarbetare gräver fram döda efter luftangreppet mot migrantlägret Tajoura.Foto: Hazem Ahmed

I den byggnad som träffades av luftangreppet befann sig 120 människor, enligt Osama Ali, talesperson för räddningsinsatsen. Han uppger att uppåt 40 människor dött och att minst 70 skadats.

– Det är en preliminär bedömning och dödstalet kan komma att stiga.

Annons

Ett stort antal ambulanser kallades till platsen. Räddningsarbetare sökte i mörkret efter överlevande bland bråte, nedblodade kläder och sönderslagna saker som tillhörde migranterna.

Flygattacken är såvitt känt den dödligaste sedan styrkor lojala till krigsherren Khalifa Haftar för tre månader sedan inledde en offensiv för att erövra huvudstaden Tripoli som leds av en FN-erkänd regering.

Uppemot 40 befaras ha dött och mellan 70 och 80 skadats i attacken.
Uppemot 40 befaras ha dött och mellan 70 och 80 skadats i attacken.Foto: Hazem Ahmed

FN:s flyktingorgan UNHCR säger att nyheterna om attacken mot migrantlägret och det stora antalet döda och skadade är mycket oroande.

"Civila ska aldrig vara en måltavla", twittrar organisationen.

Libyen har blivit det huvudsakliga avreselandet för flyktingar och andra migranter som försöker korsa Medelhavet, på grund av att smugglare kunnat utnyttja det kaos som råder i landet sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

I måndags meddelade den organisation som kallar sig Libyens nationella armé (LNA) som leds av krigsherren Khalifa Haftar, att den skulle inleda massiva flygbombingar av huvudstaden.

Ingen har tagit på sig angreppet, men regeringen i Tripoli skyllde i ett uttalande den "avskyvärda attacken" på "krigsbrottslingen" Haftar. Mediekanaler lojala till Khalifa Haftar rapporterade under natten att en rad attacker utförts i Tripoli och Tajoura.

Fakta

Libyen

Libyen ligger vid Medelhavets södra kust, mellan Tunisien och Algeriet i väster och Egypten i öster. Landet är till ytan fyra gånger så stort som Sverige, med drygt sex miljoner invånare.

Landet styrdes i drygt 40 år av den excentriske och hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester även i Libyen, som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Källa: Landguiden

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons