Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man lynchad i Pakistan

En man anklagad för blasfemi slogs på lördagen ihjäl av en uppretad folksamling i Pakistan, enligt landets polis.
Pakistan • Publicerad 7 maj 2023
Trafik i centrala Peshawar, huvudstad i den nordvästra pakistanska provinsen Khyber Pakhtunkhwa, som gränsar mot Afghanistan. Arkivbild.
Trafik i centrala Peshawar, huvudstad i den nordvästra pakistanska provinsen Khyber Pakhtunkhwa, som gränsar mot Afghanistan. Arkivbild.Foto: Muhammad Sajjad

Händelsen inträffade i samband med en demonstration i den ultrakonservativa Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i landets nordvästra hörn.

Demonstranterna hade samlats för att uttrycka sitt stöd för den tidigare premiärministern Imran Khans parti. Den dödade mannen, som var i 40-årsåldern, hade talat inför folksamlingen och avslutade sitt anförande med en bön.

Annons

Enligt den lokala polisen uppfattades bönen som blasfemisk av delar av folksamlingen, som attackerade mannen.

Enligt vittnen försökte polisen stoppa lynchningen genom att låsa in mannen i en butik, men butiksdörren bröts upp och attacken fortsatte. På videoklipp i sociala medier syns människor slå och stampa på den livlösa kroppen.

Blasfemi är känsligt i det djupt religiösa Pakistan, där minsta antydan till förolämpning av islam kan leda till våld i vissa delar av landet.

Enligt nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till den Lahorebaserade människorättsorganisationen Centre for Social Justice, har över 2 000 personer anklagats för blasfemi sedan 1987, och minst 88 personer dödats vid lynchningar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons