Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man klämdes ihjäl på arbetet – vd åtalas

En vd för ett entreprenadföretag åtalas för grovt arbetsmiljöbrott efter en arbetsplatsolycka i Uppsala då en man i 30-årsåldern klämdes ihjäl, rapporterar .
Olyckor • Publicerad 5 oktober 2022
Inga vittnen fanns till händelsen och det exakta händelseförloppet är oklart. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckan i februari i fjol inträffade då mannen skulle fälla ned en ramp på ett lastbilssläp vid en avfallsanläggning. Rampen, som vägde 300 kilo, var trasig och saknade en fjäderanordning som skulle dämpa fallet. Mannen ska ha känt till att rampen var trasig men på något sätt klämdes han under den och omkom.

Enligt åtalet har vd:n av oaktsamhet orsakat dödsfallet. Åklagaren menar att vd:n i första hand borde förhindrat någon från att använda rampen innan den lagats, i andra hand säkerställt att användandet av den skedde på ett säkert sätt.

Annons

Enligt Arbetsmiljöverket har företagsledningen inte följt krav om skriftliga instruktioner och rutiner vid riskabla arbetsmoment eller gjort en tillräcklig riskbedömning.

Vd:n som förnekar brott har bland annat sagt att han gett instruktioner om att det trasiga släpet inte får användas.

– I det här fallet är det någon som inte följt de säkerhetsrutiner som fanns, men det är inte min klient, säger mannens försvarare Michael Niklasson till UNT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons