Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man i Blekinge åtalas för folkrättsbrott

En man i Blekinge åtalas för folkrättsbrott efter att på film och bilder ha poserat bredvid en människas huvud i Syrien, rapporterar SVT Blekinge.
Brott • Publicerad 7 september 2022
En man i 40-årsåldern åtalas för folkrättsbrott i Blekinge tingsrätt. Arkivbild.
En man i 40-årsåldern åtalas för folkrättsbrott i Blekinge tingsrätt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

2012 ska mannen ha befunnit sig i Syrien och ingått i en våldsbejakande islamistisk grupp. Tillsammans med flera andra ska han enligt åtalet ha fotograferats och filmats stående bredvid ett huvud, gjort segertecken och uttalat sig kränkande och nedsättande.

Enligt åtalet ska bilderna och filmerna ska ha tagits i syfte att spridas som en del av den väpnade gruppens krigspropaganda på internet.

Annons

Mannen förnekar brott.

– Han tillbakavisar alla anklagelser och anser att de är fullständigt grundlösa. Det finns inget som bekräftar att det har inträffat någon händelse som utgör folkrättsbrott, säger mannens försvarsadvokat Thomas Olsson till SVT.

I bevisningen ingår filmer från händelsen och underlag från Säkerhetspolisen. På den åtalades dator ska också flera redigerade versioner av filmmaterialet ha hittats.

Rättad: Ändrar formulering kring huvudet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons