Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man döms för dubbelmord på syster och hennes son

Mamman och hennes lille son befann sig i sitt hem när de attackerades och knivhöggs så svårt att de avled av sina skador.
Nu döms kvinnans bror, en man i 40-årsåldern, till rättspsykiatrisk vård för dubbelmordet i Mälarhöjden i södra Stockholm.
Brott • Publicerad 6 februari 2023
En mamma och hennes lille son avled efter att ha knivskurits svårt i Mälarhöjden i södra Stockholm.
En mamma och hennes lille son avled efter att ha knivskurits svårt i Mälarhöjden i södra Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT

Det var strax före klockan 14 på eftermiddagen den 26 maj i fjol som polisen larmades till ett villaområde i Mälarhöjden i södra Stockholm. I och utanför en bostad hittades två svårt knivskurna personer, en liten pojke och hans mamma. Pojken fördes till sjukhus där han senare avled. Kvinnan avled på platsen.

Drygt en timme senare greps den misstänkte gärningsmannen, den avlidna kvinnans bror, på en annan plats i Stockholm. Den 30 november åtalades han för dubbelmordet.

Annons

På måndagen dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för morden på sin syster och hennes son. Mannen ska även betala skadestånd till kvinnans och pojkens anhöriga.

– Jag är nöjd med att tingsrätten har delat min bedömning både när det gäller skuldfrågan, och har dömt den tilltalade för mord i två fall, men också när det gäller påföljden, säger kammaråklagare Ingrid Viklund till TT.

Allvarlig psykisk störning

Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet för vart och ett av morden uppgår till livstids fängelse. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen har en allvarlig psykisk störning och även var påverkad av denna vid tidpunkten för brottet.

"Påföljden har därför bestämts till rättspsykiatrisk vård. På grund av risken för återfall i brott av allvarligt slag har den rättspsykiatriska vården förenats med särskild utskrivningsprövning", säger rådmannen Anders E Larsson i ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

Enligt domen har mannen haft en historik av kontakter med rättspsykiatrin då han tidigare dömts för våldsbrott.

Attackerade med kniv

På morddagen tog mannen en taxi till brottsplatsen där han upprepade gånger gick till attack med kniv mot kvinnan inne i huset. Utanför, i trädgården, hittades hennes son, även han svårt knivskadad och livlös.

– Tingsrätten konstaterar att angreppen har skett överraskande, oprovocerat och har inneburit ett svårt lidande för båda målsägandena. Det har varit hänsynslöst. Därför tycker att vart och ett av brotten uppgår till livstids fängelse, vilket jag också sade i min plädering, säger Ingrid Viklund.

Åtalet gällde också grovt barnfridsbrott eftersom ett annat barn blev vittne till mordet på pojken, men på den punkten frikänns mannen. Enligt tingsrätten är det bevisat att ett annat barn har bevittnat mordet, men barnet har inte bedömts vara närstående till gärningsmannen i lagens mening.

– Tingsrätten har gjort en annan juridisk bedömning än vad jag har gjort. Jag kommer att läsa den här domen igen och ta ställning till om det finns anledning för mig att klaga i den delen eller inte, säger Ingrid Viklund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons