Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Slängde ned kvinna i gruvhål – man åtalas

En man i 40-årsåldern åtalas för att ha våldtagit en kvinna och därefter ha knuffat ned henne i ett djupt gruvhål utanför Norberg i Västmanland.
Brott • Publicerad 14 september 2022
En man i 40-årsåldern åtalas vid Västmanlands tingsrätt för grov våldtäkt och försök till mord efter det att en kvinna hittades svårt skadad i ett gruvhål. Arkivbild.
En man i 40-årsåldern åtalas vid Västmanlands tingsrätt för grov våldtäkt och försök till mord efter det att en kvinna hittades svårt skadad i ett gruvhål. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, påträffades den 22 april i år i ett 25 meter djupt gruvhål. Personer som befann sig i området hörde rop på hjälp från gruvhålet, och upptäckte då kvinnan och larmade räddningstjänsten. Hon räddades med hjälp av helikopter och flögs till sjukhus med kraftiga smärtor.

Brottsmisstankar uppstod snabbt, och tre dagar senare anhölls den nu åtalade mannen.

Annons

Mannen åtalas nu för grov våldtäkt och försök till mord.

Enligt åtalet ska mannen ha tvingat till sig samlag med kvinnan genom både misshandel och dödshot. Brotten skedde dessutom på en enslig plats som hon inte hade möjlighet att lämna.

Kastade ned sten

Efter våldtäkten misshandlade mannen kvinnan igen och knuffade sedan ned henne i gruvhålet som hon inte kunde ta sig ur, enligt åtalet.

När mannen hade knuffat ned kvinnan ska han sedan ha kastat ned tegelstenar mot och på henne och därefter lämnat henne i gruvhålet "för att dö". Kvinnan blev kvar i gruvhålet i cirka ett dygn och kunde räddas endast tack vare tillfälligheter.

Kammaråklagare Ann-Sofie Trossing säger att mannen och kvinnan var bekanta sedan tidigare men vill inte säga om utredningen visat på något möjligt motiv till brotten.

– Jag vill inte gå in på närmare omständigheter i ärendet. Jag kommer att presentera den bevisning som finns för domstolen nästa vecka, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing.

Förnekar brott

Hon berättar dock att kvinnan kommer att delta vid förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt.

– Hon har ju varit med om något fruktansvärt men kommer att kunna höras i tingsrätten, säger Trossing.

Mannens advokat Anders Ylönen säger till TT att hans klient förnekar brott.

– Hans inställning är att han förnekar alla anklagelser. Han har under förundersökningen lämnat en redogörelse och det kommer han också att göra under förhandlingen, säger Anders Ylönen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons