Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Körde på familj – döms till fängelse

Mannen som i hög fart körde på en cyklande familj på Öland sommaren 2020 döms till fängelse i två och ett halvt år för bland annat grovt vållande till annans död. En kvinna i 45-årsåldern och hennes ena son omkom.
Brott • Publicerad 2 februari 2022
Två personer omkom när en familj på cykel blev påkörd i Färjestaden på Öland i juli 2020. Arkivbild.
Två personer omkom när en familj på cykel blev påkörd i Färjestaden på Öland i juli 2020. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det gick fort när mannen kom körande på en 30-väg i Färjestaden denna julidag. Enligt åtalet kom bilen farande i minst 80 kilometer i timmen.

Mannen var först nära att köra på en familj med barnvagn, sedan körde han ner en lyktstolpe och till sist körde han på en cyklande familj bakifrån.

Annons

Pappan i familjen berättade under rättegången hur det rykte och slog grus om bilen då den kom och att han inte hann skrika eller förvarna de andra, för det gick så snabbt.

I olyckan miste han både sin fru och sin ena son – den andre sonen klarade sig oskadd.

Under rättegången berättade den nu dömde mannen att han inte har några minnen av kraschen.

– Jag såg 30-skyltarna och sedan är det svart, helt svart, sade den 57-årige mannen enligt lokala medier.

Stresspåslag och ångest

Nu dömer Kalmar tingsrätt mannen till fängelse i två år och sex månader för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Han frias från anklagelsen om framkallande av fara för annan.

Själv har han hävdat att han hade hamnat i ett sjukdomstillstånd som han inte hade kunnat förutse och att han därför inte har något straffrättsligt ansvar för det som hände.

Men domstolen tar fasta på att utredningen visat att mannen under lång tid haft problem med stresspåslag och ångest, som gjort att han kunnat hamna i okontrollerbara situationer.

Efter olyckan på Öland berättade han för läkare att han haft problem med frånvaroattacker med minnesförluster varje vecka på senare år. Detta tog han tillbaka under rättegången, men domstolen påpekar att läkaren inte har haft någon anledning att ljuga i journalen.

Medvetet risktagande

Att han trots dessa hälsoproblem körde bil, dessutom på Öland under turistsäsong, visar enligt Kalmar tingsrätt på en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom. Domstolen anser att hans agerande har varit ett medvetet risktagande av allvarligt slag.

Mannen döms också att betala sammanlagt 142 000 kronor i skadestånd till de omkomnas anhöriga och till den familj som var nära att bli påkörd.

Försvarsadvokaten Niklas Kappel uppger i ett sms till TT att det är "högst troligt" att domen kommer att överklagas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons