Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Måltavlan om tolvåringens död: "Fett synd"

Två män upplevde sig som de egentliga måltavlorna vid skjutningen i Botkyrka sommaren 2020 – då en tolvårig flicka råkade komma i skottlinjen och dog.
De ville utkräva hämnd för attacken mot dem, enligt åklagaren. Rättegången mot de nio män som ska ha varit inblandade har nu inletts.
Brott • Publicerad 12 september 2022
En tolvårig flicka sköts till döds vid en bensinstation och snabbmatsrestaurang i Botkyrka sommaren 2020. De som skotten troligen var ämnade för ställs nu inför rätta för sitt försök att hämnas. Arkivbild.
En tolvårig flicka sköts till döds vid en bensinstation och snabbmatsrestaurang i Botkyrka sommaren 2020. De som skotten troligen var ämnade för ställs nu inför rätta för sitt försök att hämnas. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT
Männen som nu ställs inför rätta var troligen de tilltänkta måltavlorna vid skjutningen vid snabbmatsrestaurangen.
Männen som nu ställs inför rätta var troligen de tilltänkta måltavlorna vid skjutningen vid snabbmatsrestaurangen.Foto: Polisens förundersökning

"Ja sprang t henne Tryckte in blödningen t ambulansen kom".

Så skriver en av de män som befann sig på en snabbmatsrestaurang i Botkyrka den 2 augusti för två år sedan, om hur han ska ha försökt rädda den tolvåriga flickan Adriana som träffades av kulor som troligen var menade för honom själv och en annan man. Utdraget kommer från en chattkonversation från krypteringstjänsten Sky, där utredningen av händelsen visat att det rådde febril aktivitet efter skottlossningen.

Planera hämnd

Annons

Mannen skriver också om flickans död: "Fett synd".

"Hon skulle käka i donken. Hon va med sin hund. Hon hade sin para i handen bror", fortsätter han enligt dokument i förundersökningen som TT tagit del av.

Direkt efter händelsen ska männen ha börjat planera en hämnd på de personer som de upplevde försökte skjuta dem.

"Knulla dom bror de ska få smaka walla dome horungar", skriver en av dem i Sky.

I planerna involveras även fler personer i den aktuella kriminella gruppering som männen tillhör, och som vid tillfället ligger i konflikt med den gruppering de tror ligger bakom skottlossningen vid restaurangen.

32 skott

De kontaktar även personer i andra nätverk, som ska vara med och lura fram målsägarna.

Den 7 september 2020 äger så ett mordförsök rum i Vällingby, där både automatvapen och pistol används och där 32 skott avlossas. Ett skott träffar en av de personer som hämnden var tänkt att riktas mot.

I slutet av augusti åtalades totalt nio män för inblandning i hämndaktionen, och på måndagen inleddes rättegången mot dem i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. Åtta av de åtalade är på plats i salen och en av dem deltar via länk.

Tidigare vänner

Under de tre första rättegångsdagarna håller åklagaren sin sakframställan och ger sin bild av vilka brott som begåtts och vilka roller de åtalade haft.

– Det här har varit brottslighet som utövats i organiserad form och föregåtts av särskild planering, sade åklagare Ida Arnell när hon inledde sakframställan.

Annons

Hon redogör också för de olika kriminella grupperingarna som ska ha utövat våld mot varandra.

– Det här är personer som varit vänner, men som nu blivit fiender.

I oktober väntas åtal mot de män som misstänks ha dödat Adriana.

Fakta: De åtalade för hämndaktionen

Man 23 år: Besköts vid snabbmatsrestaurangen i Botkyrka. Enligt åtalet den som planerade hämndaktionen.

Man 20 år: Besköts vid snabbmatsrestaurangen i Botkyrka. Enligt åtalet var han skytt, tillsammans med en annan okänd gärningsman, vid hämndaktionen i Vällingby.

Man 22 år: Enligt åtalet en av dem som lurade/lockade målsäganden till platsen i Vällingby där de skulle dödas. Tillhör enligt polisen ett kriminellt gäng i Järva.

Man 28 år: Enligt åtalet en av dem som lurade/lockade målsäganden till platsen i Vällingby där de skulle dödas. Tillhör enligt polisen ett kriminellt gäng i Järva.

Man 25 år: Deltog bland annat i planering av hämndaktionen och organisering därav. Ansvarade även för transport efter skjutningen.

Man 23 år: Samlade och delade uppgifter om målsäganden, deltog i planering och organisering av brottet och transporter därefter.

Man 27 år: Planerat och organiserat brottets utförande.

Man 26 år: Planerat och organiserat brottet genom att samla och dela uppgifter om platser, adresser kopplade till målsägande i syfte att lokalisera och döda dem.

Man 24 år: Är både misstänkt och målsägande. Samarbetade med de åtalade för att locka fram målsägande och är själv åtalad för förberedelse till mord alternativt stämpling till mord eller i andra hand medhjälp därtill.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons